boc_emil_2009.jpgPremierul Emil Boc susţine că prevederea cea mai importantă a legii de aplicare pentru anul 2011 a legii salarizării unitare, adoptată miercuri de Executiv, este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%.

„Cea mai importantă prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 a Legii salarizării este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%. Şi aici vreau să fiu foarte clar şi explicit. Atât îşi poate permite România în momentul de faţă, ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţintele de deficit, pe care le avem pentru anul 2011. Este vorba de următoarele ţinte de deficit: 4,4% deficit bugetar, masă salarială pentru personalul bugetar – 39 de miliarde de lei, personal bugetar – 1.290.000 de bugetari”, a declarat premierul, la finalul şedinţei de miercuri, în care Executivul a adoptat proiectul Legii salarizării unitare.

Potrivit acestuia, creşterea economică prognozată, conform analizelor efectuate de către FMI şi Banca Mondială este între 1,5% şi 2% în 2011, cu condiţia ca România „să nu abandoneze” drumul reformelor pe care le-a început. „Asta înseamnă că trebuie să rămânem consecvenţi în a aborda politica fiscală, politica legată de salarii, politica legată de investiţii, pentru a genera, în primul rând, dezvoltare şi locuri de muncă şi pentru a avea o susţinere pe termen mediu şi lung a infrastructurii în această ţară şi a plăţii salariilor şi pensiilor”, a explicat Boc.


El a precizat că s-a ajuns la varianta salarizării unitare adoptate miercuri de Executiv după o serie de discuţii, analize şi dezbateri avute cu partenerii sociali, sindicate, patronate, precum şi cu FMI, BM şi Comisia Europeană. Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, forma finală a Legii-cadru a salarizării personalului bugetar şi a Legii de aplicare a Legii-cadru în anul 2011, urmând să depună proiectele la Parlament spre asumarea răspunderii. AGERPRES