biserica_lemn.jpgConsiliul Judeţean Maramureş a demarat recepţia lucrărilor la proiectul „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”, a informat managerul acestuia, Claudia Maria Breban. Conform managerului proiectului, pe toată durata lucrărilor au fost implicaţi peste 40 de parteneri, iar în urma unor acorduri semnate cu cele două episcopii din Maramureş, ortodoxă şi greco-catolică, s-a stabilit că de centrele de informare turistică se vor ocupa 16 persoane, plătite de CJ pe perioada de sustenabilitate a proiectului.

Valoarea proiectului este de 19.851.274,44 de lei, potrivit unui raport public, obiectivul general al acestuia constituindu-l valorificarea durabilă a potenţialului turistic al bisericilor de lemn recunoscute ca valori ale patrimoniului mondial UNESCO, prin crearea şi îmbunătăţirea infrastructurilor conexe respectiv prin includerea acestora într-un circuit turistic cultural-religios.

Amenajarea infrastructurii din vecinătatea lăcaşelor de cult ar putea determina o creştere calitativă a ansamblului condiţiilor de practicare a acestei forme de turism, cu impact direct atât asupra creşterii atractivităţii turistice a judeţului Maramureş cât şi asupra consacrării acestuia ca şi destinaţie turistică europeană.

Proiectul „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” este finanţat prin Axa prioritară 5. Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de investiţie 5.1 Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Conform ANTREC Maramureş, anual, mii de turişti români şi străini vizitează bisericile de lemn din Maramureş, unele vechi de peste 400 de ani, pentru a admira arhitectura şi interioarele, picturile pe lemn şi pânză, precum şi zonele unde acestea se află amplasate. Opt dintre bisericile de lemn din judeţ sunt parte a patrimoniului mondial UNESCO. AGERPRES