brasov_eturist.jpgPrimarul George Scripcaru a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, finalizarea proiectului e-Turist în Braşovul Istoric, proiect finanţat în cadrul POR, Axa Prioritară 5, Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.3.Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Prin implementarea acestui proiect s-au realizat un portal turistic e-Turist în Braşovul Istoric, ca mijloc de promovare a produsului turistic cultural „Braşovul istoric” cu modalităţi de accesare http://turism.brasocity.ro, o aplicaţie multi-media conţinând un ghid turistic în format electronic, precum şi tururi virtuale ale obiectivelor vizitate, un videoclip de prezentare a produsului turistic la televiziunile locale şi regionale precum şi două emisiuni pentru promovarea a trei trasee turistice în centrul istoric.

„Scopul proiectului este de a confirma municipiul Braşov ca destinaţie turistică pentru turismul intern, turismul cultural fiind identificat ca principală sursă de acoperire a nevoilor pieţei şi de diversificare a ofertei turistice. Braşovul este printre primele oraşe care are un asemenea proiect realizat. Acest portal pe care l-am realizat îşi propune să dea posibilitatea nu numai braşovenilor, dar în special turiştilor din România şi celor din străinătate care vor să viziteze Braşovul în prima fază, în plan virtual, să intre în obiectivele turistice, dar şi să facă un tur virtual în zona istorică a oraşului. Credem că este o modalitate de a atrage un număr cât mai mare de turişti la Braşov. De asemenea, pentru tineri poate fi o adevărată lecţie de istorie pentru că au la îndemână foarte multe date despre istoria şi personalităţile Braşovului”, a declarat George Scripcaru.

Lista Braşovului virtual include deocamdată Piaţa Sfatului, Casa Sfatului interior şi exterior, Piaţa din jurul Bisericii Negre, Biserica Neagră interior şi exterior, Bastionul Ţesătorilor interior şi exterior Poarta Schei, Aleea după Ziduri, Biserica Sf. Bartolomeu interior, Catedrala Romano-Catolică interior, Mănăstirea Franciscană interior, Cetăţuia de pe Straja, dar va fi extinsă.

În ceea ce priveşte traseele turistice, sunt finalizate o serie de trasee turistice axate pe diverse teme de interes. Traseul medieval care va urma Aleea după Ziduri unde se poate admira vechea cetate a Braşovului, precum şi partea de S-E a fostei cetăţi unde se păstrează trei bastioane, traseul cultural şi traseul arhitectural, cu scoaterea în evidenţă a varietăţii stilurilor arhitecturale întâlnite aici, o caracteristică puţin întâlnită în alte oraşe din România. Fiecare traseu este reprezentat interactiv şi prezintă obiectivele importante cu link spre o pagină cu detalii unde este cazul.

Municipalitatea va tipări anul viitor un număr mare de exemplare din materialele de promovare turistică a Braşovului, care se vor găsi la Centrele de promovare turistică din toată ţara, târguri turistice, agenţii de turism. Valoarea totală a proiectului a fost de 992.000 de lei, contractul fiind semnat în 7 noiembrie 2011 între MDRT şi primăria Braşov. AGERPRES