Proiectul privind reabilitarea transportului in comun din municipiul Arad, finantat printr-un credit BERD, de peste 30 de milioane euro, a fost distins cu Premiul de Excelenta al Asociatiei Industriei Feroviare (AIF) din Romania, la Summitul Zilele Feroviare desfasurat la Bucuresti.

Componenta principala a proiectului „Reabilitare Transport Urban in Arad”, aflat in faza de executie, este modernizarea infrastructurii liniilor de tramvai pe principala axa de transport urban din municipiul Arad.

„Realizarea acestui proiect a fost apreciata ca o performanta deosebita a municipalitatii aradene, pentru dezvoltarea transportului public pe sina. Transportul pe sina pentru marfa si calatori este cel mai ecologic sistem de transport, avantajele sale fiind: consumul de energie scazut, gradul redus de poluare a mediului, degradarea minima a terenului de catre infrastructura, dezvoltarea mobilitatii la preturi avantajoase si siguranta ridicata”, a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.

Gheorghe Falca a prezentat proiectul in cadrul sesiunii speciale dedicate transportului feroviar urban si a participat la dezbateri privind solutii de modernizare si de extindere a infrastructurii, finantarea proiectelor de transport public pe sina, stimularea initiativelor de planificare a unui transport urban durabil, imbunatatirea comunicarii dintre operatori si autoritatile locale.

Lucrarile din carul priectului de reabilitare a transportului in comun din municipiul Arad vizeaza reabilitarea a peste 17 kilometri de linii de tramvai si a peste 8 kilometri de strazi (artere principale de circulatie), la care se adauga si modernizarea semaforizarii. Prima parte a lucrarilor este prevazuta sa se finalizeze la sfarsitul anului 2008. Proiectul mai vizeaza modernizarea celor doua sensuri giratorii care se afla pe traseul de rulare a tramvaielor, iar, potrivit primarului Gheorghe Falca, din banii obtinuti din economiile facute la licitatii s-ar putea reabilita Podul Traian, peste raul Mures.