iotcu_nicolae.jpgProiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Arad”, proiect care face parte din Programul Operaţional Mediu pentru asistenţă structurală prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune a primit aprobarea Comisiei Europene, Aradul fiind primul judeţ din ţară care a a obţinut această aprobare.

”Este un succes important, fiind rezultatul a doi ani de muncă, realizarea fiind cu atât mai mare, cu cât judeţul Arad a făcut parte din ultimul val, conform strategiei Ministerului Mediului, care a acordat prioritate judeţelor mai mari în demararea proiectului de gestionare a deşeurilor”, a declarat, luni, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Potrivit lui Ioţcu, chiar dacă a avut un decalaj de circa doi ani faţă de alte judeţe, Aradul a reuşit să fie printre primele judeţe care beneficiază de fonduri europene pentru a rezolva problema colectării deşeurilor. Astfel, cu toate că alte judeţe au început implementarea acestui proiect încă de prin 2006, iar Aradul doar de la începutului anului 2008, acesta se numără printre cele patru judeţe care au depus întreaga documentaţie la Comisia Europeană, fiind însă primul care a trecut de analiza Comisiei Europene.

”Prin implementrarea acestui proiect, vom respecta toate normele Uniunii Europene privind gestionarea deşeurilor şi, implicit, protejarea mediului. Proiectul aduce cu sine şi colectarea selectivă a deşeurilor de la nivelul populaţiei, transportul şi depozitarea, totul din fonduri europene, fiind un pas important pentru alinierea Aradului la nivelul oraşelor şi regiunilor din Uniunea Europeană”, a precizat Nicolae Ioţcu.

”Conform celor prevăzute în proiect, pe raza judeţului vor fi construite două staţii de compostare, o staţie de sortare şi mai multe staţii de transfer. Se va realiza colectarea selectivă a deşeurilor, transportul acestora şi exploatarea staţiilor de transfer, transportul deşeurilor de la staţiile de transfer la depozitul ecologic. Totodată, vor fi achiziţionate echipamentele necesare funcţionării sistemului de management integrat al deşeurilor pentru judeţul Arad”, a mai adăugat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. AGERPRES