referendum.jpgSecretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, nu a promovat în cadrul CJ proiectul de hotărâre propus de Uniunea Social Liberală referitor la organizarea unui referendum prin care cetăţenii să se pronunţe asupra oportunităţii desfiinţării judeţului.

Brişcaru a spus că proiectul de hotărâre a fost iniţiat de cei 14 consilieri judeţeni ai USL şi că, dacă preşedintele CJ Mureş nu îl va promova, se va afla ‘în afara prevederilor legale’.

Reprezentantul PSD Mureş a spus că USL aşteaptă în această săptămână ca proiectul să fie programat pentru a intra în dezbateri, chiar într-o şedinţă extraordinară. Acesta a subliniat că proiectul avea ataşată o motivare şi că, potrivit Legii administraţiei publice locale, conducerea CJ Mureş avea obligaţia de a convoca şedinţa respectivă şi să pună în discuţie proiectul de hotărâre.

Preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a precizat la rândul său că preşedintele CJ Mureş a spus că proiectul de hotărâre trebuie motivat, ‘deşi în preambulul proiectului sunt enumerate motivele care stau la baza acestei intenţii’. Acesta a subliniat că nimeni din arcul puterii nu a renunţat la proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, că ‘Guvernul nu a dat un act de dezangajare’, iar convocarea unui referendum legat de desfiinţarea judeţului este de actualitate în aceste condiţii.

Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, a precizat presei, miercuri, că înainte cu 10 minute de începerea şedinţei de săptămâna trecută a fost depus un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum. ‘Eu nu puteam în acea zi nici în regim de urgenţă nici altfel să supun spre dezbatere. Însă, proiectul de hotărâre era depus fără expunere de motive. Lângă fiecare proiect de hotărâre se ataşează o expunere de motive care să precizeze care este temeiul legal şi baza pentru care se ia o decizie. Am cerut celor două partide aflată în coaliţia nouă, în USL, să ne depună expunerea de motive’, a arătat Lokodi.AGERPRES