Proiectul de buget pe anul 2013 al municipiului Bistriţa a fost aprobat joi de către Consiliul Local, în urma a şase ore de dezbateri în plen, precedate de alte nouă ore de discuţii purtate în cadrul comisiilor de specialitate reunite.
Consilierii liberali, chiar dacă au anunţat în cursul dimineţii că nu vor vota acest proiect iniţiat de primarul social-democrat Ovidiu Creţu, au preferat în cele din urmă să se abţină, singurele voturi împotrivă fiind date de cei doi consilieri ai PER. În schimb, consilierii PSD, PDL şi PP-DD au fost de acord cu forma de buget propusă, proiectul obţinând în cele din urmă 15 voturi pentru.
Veniturile estimate în acest an de către municipalitate se ridică la circa 166 milioane lei, cu 30 milioane mai mici decât în anul precedent. Cheltuielile, însă, depăşesc veniturile cu aproximativ două milioane lei, însă diferenţa va fi acoperită din excedentul anului 2012.
Primăria Bistriţa speră să atragă la buget, în acest an, peste 89 milioane lei din plata taxelor şi impozitelor, 54 milioane lei din alocările de la bugetul de stat şi 22 milioane lei din fonduri europene.
Din totalul bugetului, aproape 41 milioane lei vor merge către proiectele de investiţii şi cele derulate cu fonduri europene, un accent deosebit fiind pus pe pregătirea documentaţiilor în vederea accesării de noi proiecte cu finanţare nerambursabilă în exerciţiul bugetar 2014-2020.
Cele mai multe discuţii în contradictoriu s-au purtat pe marginea cheltuielilor la capitolul cultură, recreere şi religie, care primeşte 3,192 milioane lei de la bugetul local, aleşii locali PNL şi PER făcând mai multe propuneri de reducere a banilor, care însă nu au întrunit majoritatea.
De asemenea, şi alocarea a două milioane de lei pentru susţinerea activităţii sportive a clubului de fotbal Gloria Bistriţa a născut dispute în Consiliul Local, oponenţii motivându-şi atitudinea prin faptul că echipa are rezultate slabe în Liga I de fotbal, iar una din societăţile care deţine jumătate din patrimoniul clubului de află în insolvenţă. AGERPRES