Proiectul de buget al Consiliului Judeţean Bihor pentru anul 2022 prevede o alocare de 65% pentru investiţii şi 35% pentru cheltuieli de funcţionare, comparativ cu anul trecut când proporţia cheltuielilor pentru dezvoltare versus funcţionare a fost de 50%, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Călin Gal.
„Anul trecut a fost un an greu, un an în care ne-am pus nişte ţinte îndrăzneţe, dar în care a trebuit să ne facem în acelaşi timp şi reorganizările, în aparatul propriu, cât şi în instituţiile subordonate. De asemenea, am început un număr important de proiecte care sunt în diverse faze. Părerea mea este că am reuşit să finalizăm un an greu, complicat, cu multe rezultate pe zona de dezvoltare. Faptul că am rămas cu un excedent al anului 2021 de 70 de milioane este iarăşi ceva foarte bine”, a afirmat Călin Gal.
Conform sursei citate, bugetul de venituri este estimat la o sumă de 881,715 milioane de lei.
Partea de dezvoltare (65% din bugetul total de venituri) înseamnă 574,2 milioane de lei (circa 115 milioane de euro), iar partea de funcţionare – mai mare cu 12 % faţă de anul 2021 – de 307,49 milioane de lei, reprezintă 35% din bugetul total.
Investiţiile vor avea ca surse majore fondurile europene – 316 milioane de lei, bugetul local – 164 milioane lei, PNDL – 85 milioane de lei, un împrumut bancar – 5 milioane lei şi venituri proprii – 3 milioane lei.
„Comparativ cu anul 2021, programul de investiţii pentru 2022 prevede o creştere prognozată de 185%, dacă proiectele se vor derula conform calendarelor. De data aceasta, datorită proiectelor mari pe care le avem şi a sumelor mari pe care am reuşit să le deblocăm, putem să ducem secţiunea de dezvoltare la 65%”, a menţionat vicepreşedintele Călin Gal.
Din cele 574 de milioane de lei alocate investiţiilor, pentru transport şi comunicaţii sunt alocate 482 milioane lei, pentru cultură şi religie – 19 milioane lei, învăţământ – 5 milioane lei, protecţia mediului – 12 milioane, asigurări şi asistenţă socială – 8 milioane lei, sănătate 8 milioane lei ş.a.m.d.
Vicepreşedintele Gal a subliniat că o parte importantă din veniturile CJ provin din sumele primite de la bugetul de stat pentru cotele defalcate din IVG (de 148,1 milioane lei), cotele din TVA defalcate (209 milioane lei), ceea ce reprezintă un motiv pentru a investi în continuare în dezvoltarea judeţului, în parcuri industriale, stimularea antreprenoriatului, modernizarea aeroportului etc.
„Cred că pentru anul 2022 avem un buget echilibrat, atât pe secţiunea de funcţionare, cât şi pe cea de dezvoltare. Acest buget echilibrat se datorează programului de dezvoltare, care a crescut de la 153 milioane de lei, alocaţi în 2020, apoi 291 de milioane în 2021 şi în 2022, suma de 574 de milioane de lei. Aş sublinia că veniturile Consiliului Judeţean, în proporţie covârşitoare sunt formate din acele sume defalcate din impozitul pe venit şi TVA. Ca atare, cu cât dezvoltăm mai mult judeţul, cu atât va creşte, direct proporţional, şi venitul făcut de antreprenori. De asemenea, menţionez un program de funcţionare bun pe care l-am făcut anul trecut al întregului aparat din subordine„, a mai afirmat Călin Gal.
Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a indicat că principalele investiţii ce se vor derula în acest an vizează cele peste 30 de proiecte strategice pentru judeţ la care se lucrează şi se află în diferite etape, vizând infrastructura de transport şi circulaţie, conectivitatea mare a judeţului, rutieră şi aeriană, cultura şi patrimoniul, salubritatea şi gestionarea deşeurilor, parcurile industriale, extinderea reţelelor de utilităţi în judeţ, susţinerea învăţământului universitar. AGERPRES