Proiectul de apă-canal din județul Satu Mare, în valoare de 100 milioane de euro, este în pericol din cauza întârzierilor

retea_apa.jpgProiectul finanţat cu fonduri UE de modernizare şi extindere a infrastructurii de apă-canal din judeţul Satu Mare în valoare de peste 100 de milioane de euro, implementat de operatorul Apaserv, se află în pericol din cauza întârzierilor foarte mari, existând riscul aplicării unor corecţii financiare.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că împreună cu primarii din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă a analizat stadiul proiectului, rezultând probleme foarte mari.

“Acest proiect are întârzieri foarte foarte mari în implementare şi există riscuri foarte mari pentru a pierde unele porţiuni din acest proiect mare. Riscă să nu poată fi implementat în perioada de implementare. Sunt întârzieri foarte mari, unele cauzate de litigiile din instanţă, în elaborarea proiectelor şi a documentaţiei de atribuire, birocraţia excesivă a procedurilor şi mai sunt şi probleme specifice care ţin exclusiv de Apaserv: calitatea îndoielnică a proiectelor şi documentaţiilor de atribuire, fapt pentru care au existat prea multe contestaţii şi litigii”, a declarat Ştef.

Potrivit acestuia, întârzierile sunt cauzate şi de slaba mobilizare a constructorului, precum şi implicarea deficitară a firmei de consultanţă. “Sunt probleme şi vrem să le semnalăm ca să nu ajungem să pierdem acest proiect. Este întârziere foarte mare şi în contractul de achiziţie de autospeciale, pe lângă asta, cele cinci contracte semnate au întârzieri foarte mari, stadiile fizice sunt nesemnificative, absorbţia, în consecinţă, foarte slabă, aproximativ 10% din valoarea întregului contract”, a declarat Ştef.
De asemenea, există şi o sesizare din partea unei firme privind neconcordanţa între proiecte tehnice şi documentaţiile de atribuire. “Am cerut, împreună cu primarii, Consiliului de Administraţie de la Apaserv să evalueze toate aceste probleme semnalate, să evalueze activitatea Consiliului Director de la Apaserv şi a tuturor celor implicaţi în derularea acestui proiect. Este un proiect de 102 milioane euro, foarte important pentru judeţul Satu Mare”, a spus Ştef.

Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare” este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, 78,5% din sumă reprezentând contribuţia Uniunii Europene. În urma implementării acestui proiect, toate localităţile de peste 2.000 de locuitori din judeţ ar trebui să fie racordate la reţeaua de apă-canal. Proiectul a fost demarat la mijlocul anului 2012 şi prevedea finalizarea tuturor lucrărilor până în 2015. AGERPRES