Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” – Centru Turistic Interactiv, proiect al CJ Dolj de circa 7 milioane euro, finanţat din fonduri europene, care trebuia finalizat până la 31 decembrie 2015, nu va mai fi realizat din cauza tergiversării lucrărilor de către firma constructoare care a câştigat licitaţia. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că instituţia pe care o conduce va face toate demersurile în instanţă pentru recuperarea prejudiciului după data de 7 noiembrie.

„În momentul în care am demarat acest proiect am ştiut la ce ne înhămăm şi anume faptul că aveam o perioadă foarte scurtă de timp, iar dorinţa noastră era să facem acest proiect indiferent de unde vin banii. Am fost şi convinşi la un moment dat că cea mai mare parte a sumei de bani o vom plăti din fondurile proprii, pentru că oricum 50% din bani erau plătiţi din fondurile CJ pentru că era considerat proiect generator de profit. În acest moment acest proiect este o piatră de moară la gâtul nostru. Din punct de vedere al legii este totul legal şi noi aşteptăm data de 7 noiembrie 2016. Firma care a câştigat licitaţia care are serioase probleme şi de-a lungul timpului au intrat în tot felul de situaţii complicate: au fost aproape de insolvenţă şi au fost cumpăraţi de o altă firmă. Este problema lor. Noi pentru toate motivele pentru care nu au dus la bun sfârşit această lucrare le vom pune în spate conform legii, conform contractului – daune economice, dar şi pentru că au adus atingere prestigiului acestei instituţii. Aşa că până în data de 7 noiembrie rămânem conectaţi la acest contract, pentru că până atunci contractul este în vigoare”, a afirmat Ion Prioteasa, care a răspuns unei întrebări adresate de consilierul PNL Isidor Răducea pe tema Centrului „Brâncuşi”.

Proiectul „Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi – Centrul Turistic Interactiv”, care urma să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, unde sunt mai multe opere ale marelui sculptor, a fost gândit de CJ şi ca un obiectiv important pentru stimularea turismului în judeţul Dolj şi regiunea Oltenia.

Proiectul viza construirea pe latura sudică a terenului de la Muzeul de Artă a unui pavilion expoziţional de sine stătător, format din două elemente: un spaţiu subteran, cu săli special amenajate, şi un volum suprateran din sticlă, cu rol de semnal urban pentru centru.

Pavilionul subteran, cu intrare printr-un amfiteatru, fusese conceput ca un spaţiu multifuncţional de activităţi, cu mai multe zone interactive pentru turişti. Semnalul suprateran trebuia realizat din sticlă transparentă, deasupra pavilionului subteran şi în formă de prismă. Valoarea totală a lucrărilor, în urma licitaţiei, era de 5,8 milioane de euro, finanţare asigurată în proporţii egale din fonduri europene, accesate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, şi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Dolj.

Reprezentanţii firmei italiene care au câştigat licitaţia au spus la momentul semnării contractului că au experienţă şi au dat ca exemplu ridicarea unei şcoli lângă Bologna, cu multe săli de curs, cu săli de sport şi de spectacol, în 55 de zile. AGERPRES