Consiliul Judetean Caras-Severin a depus proiectele la secretariatul comun pentru Programul de Vecinatate Romania – Serbia & Muntenegru 2004 – 2006, in cadrul celei de-a doua etape a programului.
Depuse la initiativa presedintelui CJ Caras-Severin, Iosif Secasan, Proiectele au o valoare totala de 2.650.000 euro. Un prim proiect este cel privitor la cooperarea transfrontaliera pentru dezvoltarea turismului tematic in Banat, in valoare de 550.000 euro, partenerul CJ fiind municipalitatea Alibunar din Serbia. Consiliul Judetean s-a asociat pentru finantarea si implementarea altor 6 proiecte, in asociere cu consiliile locale ale comunelor Coronini, Firliug, Dalboset, Socol, cu Universitatea „Eftimie Murgu” Resita si Agentia de Dezvoltare Economico – Sociala Timis (ADETIM). Asocierea cu ADETIM vizeaza proiectul „Strategie transfrontaliera in domeniul turismului la nivelul zonei formate din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti”.

CJ nu va cofinanta acest proiect, implicarea sa in calitate de partener constituindu-se din furnizarea de informatii necesare intocmirii si finalizarii strategiei transfrontaliere. Impreuna cu Consiliul Local Coronini si avand ca partener Primaria Biserica Alba, din Serbia, a fost depus proiectul privind „Imbunatatirea accesului comunitatii locale din localitatea Sf. Elena spre punctele de trecere a frontierei Moldova Noua si Naidas. Reabilitare DC 48 Coronini (DN 57) – Sf. Elena, judetul Caras-Severin”. Se doreste astfel ca prin reabilitarea drumului cu o lungime de 5 kilometri sa se imbunatateasca accesul spre regiunea de frontiera.

In baza unui parteneriat intre CJ, municipalitatea Varset si Consiliul Local Firlig a fost depus proiectul „Cooperare transfrontaliera pentru promovarea si valorificarea produselor agricole cu specific local”. Punerea bazelor unui „Centru pentru sustinerea afacerilor si agriculturii in localitatea Birz” face obiectul proiectului depus impreuna cu comuna Dalboset. Proiectul Consiliului Local al comunei Socol, cu o valoare de 563.000 euro, „La cumpana dintre arte”, se intentioneaza amenajarea unui muzeu, creandu-se, astfel, cadrul necesar promovarii valorilor istorice, culturale si naturale ale regiunii. Impreuna cu Universitatea „Eftimie Murgu” Resita a fost depus proiectul „Pentru o viata mai buna a persoanelor cu tulburari psihotice”. Va fi realizata, astfel, o echipa multidisciplinara care va inventaria numarul pacientilor cu tulburari psihotice si va realiza selectia a 20 de persoane ce vor beneficia de consiliere si sprijin in vederea integrarii in societate.

Lansat in luna aprilie a acestui an, Programul de Vecinatate Romania – Serbia & Muntenegru 2004 – 2006 are drept obiectiv global atingerea unei dezvoltari economico-sociale in zona de granita intre cele doua state prin aplicarea principiilor cooperarii transfrontaliere.