Consiliul Judeţean Botoşani şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” au depus proiecte pentru recuperare a unei părţi importante din banii cheltuiţi în timpul pandemiei de COVID-19 din fondurile europene, mai exact în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), a declarat preşedintele CJ, Doina Federovici.

Potrivit oficialului CJ, cele două proiecte depuse în cadrul Apelului „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19” deschis în Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 au trecut de toate etapele de evaluare şi s-au semnat contracte de peste 21 de milioane de lei, echivalentul a 4,5 milioane de euro.

„Un prim proiect a fost depus pentru recuperarea cheltuielilor cu investiţiile în Secţia de Infecţioase. Aceste investiţii s-au ridicat la peste două milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor la instalaţiile de oxigen şi cele electrice, au fost recuperate din fondurile europene. Cel de al doilea proiect a vizat recuperarea din fonduri europene a aproximativ 19,4 milioane de lei alocaţi pentru combaterea pandemiei de COVID-19 de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati şi CJ. Acest proiect are două componente. Prima vizează recuperarea cheltuielilor cu echipamentele achiziţionate pentru a face faţă pandemiei de SARS-CoV-2, care reprezintă aproximativ o treime din sumă. Din aceşti bani, 3,85 milioane de lei revin în contul cheltuielilor făcute de CJ. Din aceşti bani au fost achiziţionate în 2020 aparate de ventilaţie mecanică folosite în cazul bolnavilor COVID, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei, hote microbiologice pentru laboratoare, aparate de purificat aerul, electrocardiograf portabil, monitoare funcţii vitale, injectomate, kituri pentru video-laringoscop, consumabile, materiale sanitare şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, halate sau dezinfectanţi. A doua componentă presupune achiziţii de sute de echipamente medicale pentru toate secţiile, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, pentru combaterea efectelor pandemiei”, a detaliat Doina Federovici.

De asemenea, CJ şi Spitalul „Mavromati” au depus şi un al treilea proiect de recuperarea a cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19. Acest proiect a fost depus pentru finanţare din FSUE pentru operaţiunile de urgenţă şi de recuperare în urma catastrofei cauzate de COVID-19 în România la începutul anului 2020.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,7 milioane lei, echivalentul a 337.000 euro şi vizează recuperarea unei părţi din cheltuielile ce au fost efectuate pentru echipamentele individuale de protecţie achiziţionate de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”. AGERPRES