Primăria Zalău intenţionează realizarea unor investiţii, printre care un baraj şi mai multe lacuri de retenţie, pentru a preveni inundarea oraşului în cazul unor ploi torenţiale, după experienţa din vara acestui an, când inundaţiile au produs pagube de peste 320.000 de lei.

„Chiar dacă nu este 100% atributul primăriei, am încercat, cel puţin prin forurile sau instituţiile care au atribuţiuni în această direcţie, să determinăm realizarea unei infrastructuri care să protejeze oraşul la aceste ploi torenţiale, la aceste inundaţii. Singura variantă este de realizare a unor lacuri de retenţie în amonte de oraş. Ultimul studiu de fezabilitate care a şi fost transmis de Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj către conducerea Ministerul Mediului, în vederea finanţării, propune realizarea unui baraj în zona poligonului militar de pe strada 22 Decembrie, care va asigura, cel puţin de pe Valea Zalăului, o protecţie la ruperi de nori”, a precizat marţi primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, într-o conferinţă de presă.


El a adăugat că este vorba de un baraj fără luciu de apă, cu un dig pentru care este prevăzut un coronament de 500 de metri lungime, o înălţime de 12 metri şi un volum de retenţie de 1,7 milioane de metri cubi. Alte trei lacuri de retenţie, pentru care nu s-a întocmit încă documentaţia tehnică, ar urma să fie realizate pe văile ce creează probleme. Tot pentru prevenirea inundaţiilor, un lac de retenţie a apei din cartierul Brădet, ce colectează torenţii din zona muntelui Meseş, ar urma să fie decolmatat.


Valoarea totală a pagubelor produse în Zalău de inundaţiile din zilele de 21 şi 22 iunie, anul curent, depăşeşte suma de 320.000 de lei, conform unei estimări realizate de municipalitate. Radu Căpîlnaşiu a anunţat că vor fi pregătite aproape 900 de pachete cu alimente pentru pensionari şi familiile nevoiaşe din Zalău, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

„Vom avea aproximativ 900 de colindători, de la şcoli, pe data de 15 decembrie. (…) Pe urmă avem pensionarii, în data de 16 decembrie – sunt 360 de pachete pentru pensionari – şi avem pentru cei de la Asistenţa Socială, cei cu probleme mai deosebite, 530 de pachete”, a spus primarul Zalăului. El a adăugat că, din cauza constrângerilor bugetare, au fost limitate cheltuielile cu iluminatul festiv, acesta fiind, în mare parte, cel de anul trecut. Locuitorii Zalăului vor avea parte, însă, în premieră în acest an, de un patinoar artificial, care urmează să fie inaugurat săptămâna viitoare, potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu. AGERPRES