Primăria Negreşti Oaş are în implementare proiecte de aproximativ 200 de milioane de lei şi a mai câştigat finanţare europeană pentru alte investiţii în valoare de 66 de milioane de lei, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Potrivit acesteia, în anul 2022, Primăria Negreşti-Oaş a depus pentru finanţare din fonduri nerambursabile 10 proiecte, cu o valoare totală de 98,37 de milioane le i, şi pregăteşte documentaţia tehnică pentru cinci noi proiecte de investiţii în valoare de 185 milioane lei. De asemenea, se află în diverse faze de implementare – execuţie lucrări sau licitaţie în vederea execuţiei – proiecte de peste 200 milioane lei, în timp ce alte proiecte de circa 28 milioane lei au fost finalizate în totalitate în acest an. Majoritatea proiectelor aflate în derulare se referă la anveloparea blocurilor din oraş, extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaz, asfaltări de străzi, modernizări de creşe şi grădiniţe.

„Avem investiţii importante susţinute în toate domeniile de dezvoltare ale oraşului: începând de la educaţie, infrastructură mare, sănătate, cultură, sport şi turism”, a declarat Aurelia Fedorca.

Printre noile proiecte depuse se numără construirea unui parc fotovoltaic care să asigure 80% din necesarul instituţiilor publice din subordinea primăriei şi al iluminatului public. „Pe toţi ne preocupă în această perioadă preţul energiei electrice şi vreau să vă spun că facturile pe care le avem şi noi de achitat pentru tot ceea ce înseamnă consum public – iluminat public, şcoli, grădiniţe, instituţii subordonate – sunt în măsură să ne producă frisoane. Cu gândul la reducerea costurilor, am depus în cursul acestei luni pentru finanţare un proiect pe POIM privind construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW, care să asigure energie din surse regenerabile pentru consumul propriu. Estimăm că astfel vom asigura o parte importantă din necesarul de consum public al pârtiei de schi de la Luna Şes, ceea ce va degreva bugetul local de cheltuieli importante”, a precizat Aurelia Fedorca.

Noile proiecte mai prevăd achiziţia de mijloace de transport electrice, amenajarea de piste de biciclişti, zone pietonale care să facă legătura între staţiile de transport în comun sau să asigure accesul pietonilor la coridorul de mobilitate.

Un alt mare proiect este construirea Centurii de ocolirea a oraşului Negreşti-Oaş, proiect în valoare de 115 milioane lei, derulat în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. AGERPRES