Proiecte în infrastructură, turism şi cultural-istorice, în pregătire la Braşov

Reprezentanţii administraţiei locale din municipiul Braşov şi din zona metropolitană, din care fac parte 14 localităţi, au în pregătire o serie de proiecte prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare, proiecte care se referă la infrastructură, turism şi domeniul cultural-istoric.

Pentru aceste proiecte este prevăzută suma de 74 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin programul REGIO de dezvoltare a municipiului Braşov şi arealului zonei metropolitane.

Braşovul a fost desemnat pol de creştere economică al Regiunii de Dezvoltare Centru iar locuitorii lui sunt primii beneficiari ai acestui concept de dezvoltare urbană pe baza Planurilor Integrate de Dezvoltare, a declarat marţi pentru AGERPRES Simion Creţu, director al Agenţiei de Dezvoltare Centru, care a participat, la Braşov, la o întâlnire cu municipalitatea şi primari ai localităţilor din zona metropolitană în vederea pregătirii proiectelor pentru accesarea fondurilor.

“Obiectivul acestui nou concept îl reprezintă îmbunătăţirea vieţii la oraşe prin reabilitarea infrastructurii, îmbunătăţirea serviciilor, dezvoltarea sistemului de sprijinire al afacerilor. Proiectele sunt în fază de pregătire şi urmează să fie depuse la Agenţia de Dezvoltare Centru” – a precizat Simion Creţu.

Printre proiectele prioritare pe care municipiul Braşov le are în pregătire se numără cele referitoare la finalizarea tronsonului trei al centurii de ocolire a municipiului, în lungime de 7,5 km, care reglementează traficul dinspre Ardeal spre zona Moldovei şi Bucureşti, un pasaj subteran pentru zona Bartolomeu cu ieşire spre oraşul Ghimbav, o zonă importantă, în care s-au dezvoltat servicii şi afaceri, toate aceste proiecte în valoare de 30 de milioane de euro. În ceea ce priveşte proiectele cultural-istorice, anul acesta vor începe lucrările de modernizare a Pieţei Unirii din cartierul Schei iar anul viitor, a Pieţei Sfatului.

De asemenea, se lucrează la un proiect socio-cultural de amploare în locul fostului cinematograf Patria, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru. El a adăugat că şi celelalte localităţi din jurul Braşovului, care fac parte din zona metropolitană, cum ar fi Prejmer, Hărman, Codlea, Săcele sau Râşnov, pregătesc proiecte pentru viitoarele lor centre istorice, pentru proiecte turistice şi sociale. “Banii există, trebuie să urgentăm întocmirea proiectelor. Această întâlnire are rolul de a grăbi elaborarea proiectelor, de a gândi în perspectivă o serie de alte proiecte pentru dezvoltarea celor 14 localităţi cuprinse în zona metropolitană” – a mai spus primarul Braşovului. AGERPRES