Proiecte europene în valoare de peste un miliard de euro în Regiunea Vest Deva

Valoarea proiectelor finanţate din fonduri europene, contractate sau în curs de contractare în cele patu judeţe ale Regiunii Vest, se ridică la 1,06 miliarde de euro, din care 807 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, a anunţat, la Deva, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim.

Sumele sunt calculate pentru 557 de proiecte depuse la finanţare în cadrul Regio – Programului Operaţional Regional (Regio – POR) 2014-2020, aflate în diverse stadii de implementare, s-a arătat cu ocazia şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest.

Membrii CDR Vest au fost informaţi cu privire la aprobarea de către Guvern a supracontractării tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe axele prioritare de eficienţă energetică – iluminat public, sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reşedinţă de judeţ, îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale şi sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii.

“Faţă de valoarea alocată, pe care Regiunea Vest a avut-o la începutul programului, 643 de milioane de euro, acum ne apropiem de o sumă, cu tot ce avem în acest moment în precontractare şi în contractare, de undeva la 1,2 miliarde de euro. Avem contractate, în acest moment, 800 de milioane de euro şi sunt proiecte care au fost aprobate la supracontractare pe patru componente: pe zona de iluminat public-toate proiectele, pe zona de dezvoltare urbană-cele patru municipii reşedinţă de judeţ, finanţăm toate proiectele care au fost în lista prioritară a strategiilor lor, continuăm cu zona de educaţie-toate proiectele şi în zona de oraşe mici şi mijlocii- toate proiectele. Însumate trec de aproape 270 de milioane de euro”, a spus directorul ADR Vest.

Supracontractarea va conduce la creşterea valorii proiectelor contractate în Regiunea Vest, care va ajunge la 1,13 miliarde euro – fonduri europene nerambursabile, şi o rată de contractare de 176,04%, ţinând cont de alocarea financiară a regiunii, de 643,65 milioane euro fonduri nerambursabile (FEDR şi bugetul de stat).

În total, Regiunea Vest va beneficia de o alocare suplimentară de fonduri în valoare de aproape 500 de milioane de euro, în plus faţă de alocarea financiară iniţială.

Regiunea Vest este formată din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. AGERPRES