Proiecte de mediu in valoare de 2 milioane de lei, finantate in Ialomita

Patru proiecte apartinand administratiilor publice locale din Jilavele, Facaeni, Fetesti si Albesti vor primi finantare in cadrul programului national de imbunatatire a calitatii mediului, prin realizarea de spatii verzi in localitati.

Valoarea totala a acestor proiecte este de aproape 2 milioane de lei, sumele aferente fiind asigurate din Fondul pentru Mediu. Astfel, comuna Jilavele va primi 900.000 lei pentru realizarea unui ansamblu zona verde, comunei Facaeni i-a fost alocata suma de 117.627,50 lei pentru reabilitarea si extinderea parcului public, municipiul Fetesti va primi 740.000 lei tot pentru reabilitarea si extinderea parcului public, iar comuna Albesti va primi 200.000 lei in cadrul programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Mediului, “proiectele privesc dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi din localitati si infiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente, realizarea acestora conducand la reducerea concentratiilor de noxe din aer, cresterea suprafetelor spatiilor verzi din localitati si apropierea marimii acestora de standardele europene in domeniu”.

Hotararea de aprobare si finantare a acestor proiecte a fost aprobata in sedinta de miercuri, 7 octombrie, a Guvernului, la propunerea ministrului interimar al Mediului, Elena Udrea. Prin acest act normativ sunt aprobate un numar de 183 de proiecte din toate judetele tarii, selectate in cadrul Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, in sesiunea 3-31 ianuarie 2008 si in sesiunea 25 august – 5 septembrie 2008. O noua sesiune de depunere a dosarelor de finantare pe acelasi program este in curs de desfasurare, termenul limita fiind 12 octombrie.

Pentru anul 2009, Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati ii este alocata suma de 200 milioane lei, prin bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 228 din 4 martie 2009. AGERPRES