Patru municipii şi-au prezentat luni cele mai importante proiecte de investiţii pe care le au pregătite pentru a fi implementate la nivel local în perioada 2014-2020, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi intitulat generic City Invest 2013.

Autorităţile locale au fost invitate să facă cunoscute oportunităţile de afaceri existente pentru ca oraşele să devină adevărate zone metropolitane. „Avem nevoie de oraşe puternice, mai ales în contextul procesului de descentralizare care se anunţă. Vedem dezvoltarea oraşelor pe lângă municipii şi facem un apel la municipii pentru a-şi structura mai bine investiţiile. Ne punem problema unor servicii de calitate şi avem nevoie de o administraţie activă”, a spus în debutul prezentării City Invest 2013, Violeta Alexandru, reprezentanta IPP.

Primii patru primari care au răspuns proiectului IPP au fost cei din Arad, Timişoara, Botoşani şi Suceava, edilii subliniind la unison că în următorii 14 ani oraşele mari trebuie să se dezvolte după noi principii.

Primarul din Botoşani, Ovidiu Portariuc, a arătat că oraşul are o tradiţie comercială şi o istorie bogată, în special din perioada interbelică, şi are domenii cu potenţial notabil.”Agricultura are cea mai mare pondere de dezvoltare, alături de zootehnie, piscicultură, sticlărie, industria lemnului şi industria textilă”, a spus edilul.

El a subliniat că în Botoşani a fost dat în folosinţă în urmă cu şase luni un mare parc cu energie regenerabilă ce deţine panouri fotovoltaice. „Botoşani poate fi un element important pentru atragerea de investiţii, aici salariile fiind din păcate scăzute, circa 259 euro/lună. Botoşani este penultimul judeţ din regiunea nord-est din punct de vedere al dezvoltării economice, deşi are o rată de creştere economică”, a spus Ovidiu Portariuc.

Primarul a prezentat cu această ocazie proiectul autorităţii locale pentru dezvoltarea unei zone metropolitane ce presupune un proiect integrat în perioada 2014-2020 alături de Suceava.

Printre proiectele amintite a fost şi cel al unui circuit turistic integrat (ecologic, agrement, religios, de vânătoare), realizarea unui parc de agrement la circa 25 km de zona Suceava, edilul amintind că sunt pregătite peste 70 de proiecte în vederea dezvoltării oraşului care pot atrage 500 milioane de euro.

Managerul de proiect Dan Dura, din partea Primăriei Suceava, a spus la rândul său că la nivel local se urmăreşte crearea unui centru de promovare a tradiţiilor bucovinene şi reabilitare a infrastructurii rutiere. „Avem un proiect pentru energie alternativă ce se va dezvolta pe perioada 2014-2020 şi urmăreşte înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu cele economice. Dorim restaurarea monumentelor istorice din Suceava, construcţia locuinţelor sociale este şi ea o prioritate, la fel ca extinderea de utilităţi publice”, a spus Dura.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că la Arad se urmăreşte crearea unui pol economic, alături de Timişoara.

Edilul din Timişoara, Nicolae Robu, a subliniat că autoritatea locală susţine facilităţi pentru oamenii de afaceri, astfel încât consilierii locali au eliminat taxele pentru investitori, în funcţie de numărul locurilor de muncă create şi natura investiţiei. „Timişoara şi Aradul au cunoscut o dezvoltare economică frumoasă şi potenţialul lor trebuie pus în valoare printr-o altă viziune. A sosit momentul să creăm premise pentru dezvoltarea sinergică, întrucât zona se caracterizează printr-un grad mare de urbanism. Un proiect de viitor, ambiţios, este linia de cale ferată în subteran, realizarea unui centru intermodal de pasageri şi mărfuri”, a mai spus Robu.
Reprezentantul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională, Sorin Maxim, a subliniat că autoritatea încearcă să găsească soluţii pentru formarea acestor importanţi poli urbani.
IPP a lansat luni seria evenimentelor City Invest 2013 dedicată parteneriatelor cu sectorul business pentru dezvoltare metropolitană în zonele Botoşani – Suceava şi Arad – Timişoara.
City Invest 2013 este un concept original de eveniment dedicat discuţiilor interactive dintre edilii municipalităţilor mari şi cei ai mediului diplomatic/sectorului de business interesaţi de oportunităţi de dezvoltare metropolitană în mari centre urbane din România. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului diplomatic de la mai multe ambasade, ai marilor companii de consultanţă, precum şi ai mediului bancar. AGERPRES