dumitrel_ion.jpgAutorităţile din judeţul Alba solicită fonduri totale de peste 420 de milioane de lei în vederea modernizării infrastructurii rutiere, a sistemelor de alimentare cu apă, a sistemelor de canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi de epurare a apelor uzate.

În acest sens, reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba vor depune, miercuri, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului 113 proiecte, înaintate de administraţiile locale din judeţ. Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost depuse proiecte de aproape toate primăriile din judeţ, excepţie făcând acele unităţi administrativ-teritoriale care au obţinut deja o finanţare prin alte programe.


Peste jumătate din proiectele depuse (62) vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, mai exact a unei reţele totale de 256 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi local. În acest sens se solicită alocarea unei sume de aproape 230 de milioane de lei.


Pentru alimentarea cu apă au depus proiecte 15 primării, care cer o finanţare de circa 17,3 milioane de lei, alte 13 dosare vizând obţinerea de fonduri pentru reabilitarea sistemelor de canalizare şi a staţiilor de tratare a apei potabile şi de epurare a apei uzate. Suma totală solicitată pentru materializarea acestor proiecte se ridică la 45,5 milioane de lei. În vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii pentru populaţia din zonele rurale se cere alocarea a peste 130 de milioane de lei, fiind elaborate 23 de proiecte în acest scop, după cum a precizat Ion Dumitrel. Preşedintele CJ Alba a arătat că, prin fondurile solicitate, de aproximativ 100 de milioane de euro, Alba se încadrează în suma care ar reveni în medie fiecărui judeţ. AGERPRES