flutur_gheorghe_2008.jpgPreşedintele Consiliul Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, miercuri, contractele de finanţare pentru cinci proiecte promovate prin Programul Operaţional Comun (POC) România – Ucraina – Republica Moldova, în valoare totală de 3,5 milioane de euro. Potrivit lui Flutur, cei mai mulţi bani, respectiv 3 milioane de euro, au fost atraşi pentru modernizarea a 7 kilometri din drumul judeţean Pojorîta – Izvoarele Sucevei.

El a spus că se intenţionează şi modernizarea punctului de trecere a frontierei de la Izvoarele Sucevei, sens în care s-au făcut deja demersuri la Autoritatea Vamală Română.

”Aşteptăm ca şi cei din Ucraina să-şi modernizeze drumul spre Izvoarele Sucevei”, a spus Flutur. Celelalte patru proiecte, în valoare totală de circa 500.000 de euro, sunt proiecte culturale. Unul dintre acestea, în valoare de 150.000 de euro, vizează un parteneriat cu Muzeul din Cernăuţi şi are în vedere punerea în valoare a tradiţiilor şi obiceiurilor din cele două regiuni. Un al doilea, de 97.000 de euro, are în vedere un parteneriat între CJ Suceava şi Biblioteca din Cernăuţi, scopul lui fiind acela de a pune în valoare fondul de carte existent.


Al treilea proiect are o valoare de 113.000 euro şi are în vedere promovarea folclorului ucrainean în judeţul Suceava şi a celui românesc în Regiunea Cernăuţi, prin crearea unui studio de înregistrare, de multiplicare şi instalaţii de sunet.


Al patrulea proiect cultural va consta într-o monografie folclorică a ucrainenilor din judeţul Suceava şi românilor din Regiunea Cernăuţi, în valoare de 118.000 de euro, presupunând redactarea unei monografii în 3.000 de exemplare, precum şi achiziţionarea unor materiale ca aparat foto, videoproiector, laptop sau organizarea de seminarii şi expoziţii de costume. Flutur a precizat că Suceava mai are depuse zece proiecte pentru a fi finanţate prin POC România – Ucraina – Republica Moldova, cinci fiind deja în evaluare cu şanse mari de a fi aprobate. AGERPRES