primaria sector 1.jpg Primăria Sectorului 1 a anunţat, marţi, finalizarea proiectelor de promovare turistică finanţate din fonduri europene „Oraşul vrăjit” (Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”) şi „Oameni şi locuri” (casele „Cleopatra Trubeţkoi” şi „Dissescu”, Biserica Amzei şi muzeele Aman, George Enescu şi Minovici), proiecte a căror valoare se ridică la aproape 2 milioane lei.
Proiectele au fost selectate în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţate de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Obiectivul general al celor două proiecte îl constituie creşterea gradului de vizibilitate a unor obiective culturale cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 al Capitalei şi îmbunătăţirea ofertei turistice prin crearea unor trasee care să le conţină pe acestea, potrivit managerului de proiect, Natalia Petrescu.

„Proiectele pe care le-am derulat cu sprijinul UE şi a Guvernului României au avut ca scop punerea în valoare a bijuteriilor arhitectonice şi culturale ale Sectorului 1. Am convingerea că această zonă administrativă va deveni din ce în ce mai atractivă pentru turiştii din Europa şi nu numai”, a mai declarat managerul de proiect, la evenimentul organizat cu acest prilej.

Perioada de implementare a proiectelor a fost stabilită iniţial la şase luni, însă a fost prelungită prin Act adiţional la 37 de luni, perioadă cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data finalizării ultimei activităţi a proiectelor. Acestea au fost promovate prin mass-media, au fost realizate filme documentare în cadrul cărora sunt prezentate în detaliu obiectivele culturale selectate, şi au fost editate broşuri şi albume.

Proiectul „Oraşul vrăjit” a fost promovat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, obiectiv cultural situat în Sectorul 1 care este declarat monument istoric şi face parte din patrimoniul cultural naţional.

Conform organizatorilor, Muzeul Naţional al Satului este vizitat anual de circa 350.000 de oameni, în anul 2011 a sărbătorit 75 de ani de existenţă şi este unul dintre cele mai importante obiective culturale din Europa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 766.776,53 lei, co-finanţarea beneficiarului ridicându-se la 15.335,53 lei.

Proiectul „Oameni şi locuri” aduce în atenţia colectivă ideea redescoperirii patrimoniului cultural al Sectorului 1 cu accent pe valorizarea culturală a timpului liber, prin punerea în valoare a clădirilor monumente istorice menţionate. Proiectul îşi propune facilitarea accesului turiştilor români şi străini la informaţiile privind produsele turistice şi culturale şi, în special, promovarea obiectivelor turistice. De asemenea, proiectul urmăreşte promovarea la nivel naţional a unui obiectiv turistic nou creat, respectiv traseul celor şase obiective culturale, uşor de parcurs, flexibil şi accesibil. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 769,462 lei, iar co-finanţarea beneficiarului – de 15.389 lei. AGERPRES