Proiecte ale administraţiilor publice vâlcene de salvare a unor cătune pentru turism

mununa.jpgMai multe administraţii locale din judeţul Vâlcea caută soluţii pentru salvarea unor cătune aflate pe cale de dispariţie, din cauza îmbătrânirii populaţiei, proiecte atât utilitare cât şi turistice. Astfel, un cătun aflat în satul Părăuşani din comuna Livezi mai are o singură familie din 14 gospodării, dar se află în mijlocul unei păduri de stejari la 8 kilometri distanţă de centrul comunei.

“Când eram copil, satul era extrem de populat. Îmi amintesc că eram 34 de copii în clasele primare. Azi, acolo mai locuieşte o singură familie, iar dacă plouă nici nu se mai poate ajunge. Casele sunt părăsite, zona este însă de un pitoresc cum nu are rival. Am depus acum documentaţia pentru proiecte europene pentru a asfalta acest drum. Sperăm că la un moment dat cei care au aici proprietăţi vor veni în zonă, asta odată cu utilităţile trase în zonă”, a declarat edilul din Livezi, Ivancu Alexandrina.

Cătunul Contea din comuna Grădiştea are alte planuri, potrivit primarului Ilie Boiangiu. “Aici satul este decupat din poveste. Are case vechi de peste o sută de ani, nu există curent electric şi sunt doar trei familii. Operatorul de curent nu va trage acolo curentul pentru aceste familii. Cineva a venit cu o soluţie de transforma zona într-un proiect turistic “satul de altă dată”, un fel de agroturism pentru cei care vor să stea câteva zile deconectaţi de civilizaţie, să mânânce ecologic, să trăiască în linişte, să aibă o vacanţă fără stres ca o terapie”, a precizat Boiangiu.

Cătunul Firijba din comuna Popeşti, aflat în mijloc de pădure, unde mai trăiesc două familii, este obiectul unui proiect european – satul cultural. “În proiectul vizat de noi, satul Firijiba poate deveni locaţia ideală pentru tabere de pictură, tabere de sculptură, de literatură. Aşezarea acestuia în mijlocul pădurii Firijba a determinat câţiva oameni de cultură din Vâlcea să conceapă un astfel de proiect prin care se poate pune în valoare unicul sat al tăietorilor de lemne din Vâlcea, rămas aşa, nealterat de civilizaţie”, a declarat primarul Constantin Şerban.

Şi satul medieval “Odăile” de pe raza oraşului Brezoi se doreşte a deveni un obiectiv turistic, a declarat primarul Robert Schell. “Este printre ultimele sate medivale din România, cu case cu o singură cameră, loc ascuns în munţi, unde fugeau românii din cauza invadatorilor. Odată cu dezvoltarea Văii Lotrului şi a Oltului, satul medieval de aici va avea clar o dimensiune turistică”, a spus Schell.
Un alt cătun izolat este “Cernele”, de pe raza comunei Păuşeşti Otăsu, unde se află case vechi părăsite cu arhitectură brâncovenească, a intrat în atenţia mai multor oameni de afaceri din Bucureşti care au început să cumpere proprietăţi, tocmai din cauza aşezării acestuia, la distanţă de zona civilizată. AGERPRES