Un nou proiect care ar putea dinamiza relaţiile turistice dintre localităţile Reşiţa şi Veliko Gradişte din Serbia a fost lansat în municipiul de pe Bârzava, printr-un proiect derulat prin Programul Interreg IPA CBC România-Serbia.

Este un proiect care, din punctul meu de vedere, va dinamiza relaţiile turistice între cele două comunităţi. Din păcate, nu am cunoscut foarte bine istoricul relaţiei dintre Veliko Gradişte şi Reşiţa, dar am aflat că avem o istorie destul de bogată în parteneriate. Acum vorbim, însă, de un nou contract, pe care l-am semnat în urmă cu câteva luni, care are ca principală ţintă optimizarea relaţionării din punct de vedere turistic, atât în Banatul Montan, cât şi în Banatul sârbesc. Sunt convins că proiectul va avea rezultate bune„, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, la conferinţa de lansare a proiectului, care a avut loc la sediul administraţiei locale reşiţene.

Obiectivul general al acestui proiect, intitulat „Vizitează-mă!!! O perspectivă a oraşelor transfrontaliere prin atribuţiile turistice” se referă la dezvoltarea economiei turismului local, bazată pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor turistice din Reşiţa şi Veliko Gradişte, utilizarea durabilă a patrimoniului natural şi istoric, crearea capacităţilor şi abilităţilor pentru servicii turistice de înaltă calitate, îmbunătăţirea accesibilităţii şi durabilităţii infrastructurilor turistice.

Proiectul va cuprinde realizarea a 218 panouri signalistice, 110 hărţi la scară mare, un studiu privind dezvoltarea turistică între cele două comunităţi, două seminare de bune practici în domeniul turistic, unul la Reşiţa, unul în Serbia, un festival de film organizat de Veliko Gradişte pentru promovarea oportunităţilor turistice şi un număr de 24 de persoane ce vor beneficia de cursuri în domeniul turismului, echipamente de IT şi software pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor turistice, precum şi o campanie de marketing în scopul atragerii de turişti în cele două oraşe.

„Noi avem o colaborare deosebit de bună cu partea română. Eu spun foarte des că atunci când cineva a decis unde să trăiască, noi cei din Veliko Gradişte am avut un mare privilegiu. Avem Dunăre, avem râu, avem un lac de argint unde sunt hoteluri, două vaporaşe turistice, cetatea Ram, terenuri de sport, centre de caiac-canoe, diferite festivaluri, care au loc la fiecare sfârşit de săptămână pe timpul verii, precum seara pescărească, unde au fost peste 150 mii de turişti, zilele florilor, festivalul dedicat celui mai mare violonist din zonă, festivalul mierii, dar şi multe alte lucruri importante”, a afirmat primarul oraşului Veliko Gradişte, Dragan Milic.

Acesta a mai precizat că reprezentanţii oraşului sârb îşi doresc să implementeze împreună cu vecinii lor acele proiecte prin care pot asigura dezvoltarea comună a celor două oraşe.

„Aici e muntele, la noi e lacul. De aceea, această colaborare cu Reşiţa durează de ani de zile şi împreună ne dorim să o dezvoltăm. De asemenea, dorinţa noastră este să derulăm cât mai multe proiecte”, a mai spus Dragan Milic.

Valoarea proiectului este de 700.000 de euro, din care 450.000 revin municipiului Reşiţa, iar restul partenerului sârb. AGERPRES