Proiect social pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie, unic în ţară, inaugurat de autorităţile ieşene

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse Denisa Pătraşcu a luat parte, marţi, la inaugurarea a trei centre sociale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie, înfiinţate de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

În cadrul proiectului, unic în ţară, vor fi pentru început zece beneficiari. Aceştia vor locui în centre timp de 12 luni, timp în care vor urma cursuri de calificare/recalificare organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Tot în acest timp, tinerii vor trebui să îşi găsească un loc de muncă iar cu banii obţinuţi îşi vor achita o parte din datorii.

”Sperăm ca tinerii să fie angajaţi cât mai repede. Prin intermediul acestui proiect încercăm să îi învăţăm să devină independenţi şi să le asiguram o integrare socială cât mai uşoară”, a declarat Florin Ion, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Proiectul, în valoare de 430.000 de euro, a fost realizat printr-un program derulat de Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. ”Centrele oferă soluţii la prima nevoie a acestor persoane, adică aceea de locuire. În al doilea rând, oferă garanţia că sunt aşteptaţi undeva acasă. Ne dorim ca acest cuvânt, ‘acasă’, să aibă o semnificaţie profundă pentru fiecare dintre ei. Unul dintre proiectele noastre viitoare este acela de a crea tendinţele integrării sociale ale tinerilor cu vârste până în 18 ani, prin orientare şcolară, prin găsirea unei vocaţii, astfel încât integrarea socială să se facă prin independenţă financiară. Un centru precum cele de la Iaşi poate asigura timp de un an o locuinţă, dar în acest timp tinerii trebuie să devină independenţi”, a declarat Denisa Pătraşcu. AGERPRES