Lucrările de construcţie a unei pieţe de peşte în formă de păstrugă vor demara de luna viitoare la Năvodari, investiţia de 1,5 milioane de euro fiind derulată printr-un proiect european de cooperare transfrontalieră cu Bulgaria, care vizează dezvoltarea de oportunităţi de afaceri conexe sectorului turistic.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de Nicole Matei, primarul oraşului Năvodari, proiectul este realizat de autoritatea locală, în parteneriat cu Institutul european pentru turism cultural „Eureka” – Bulgaria, iar luna viitoare vor demara lucrările de execuţie, al căror termen de finalizare este de 15 luni.
Scopul investiţiei în valoare de aproape 1,5 milioane de euro este stimularea cooperării în afaceri în zona Năvodari – Balcic.

Piaţa de peşte va ocupa o suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi, va avea forma unei păstrugi şi va dispune de 26 de puncte interioare şi exterioare de vânzare. Prin realizarea obiectivului se vor crea circa 40 de locuri de muncă.

Construcţia include o sală special amenajată pentru evenimente, un pavilion expoziţional, birouri şi o zonă unde turiştii vor putea gusta preparate din peşte.
Pe lângă construirea pieţei de peşte, proiectul mai urmăreşte promovarea atracţiilor turistice transfrontaliere Romania – Bulgaria prin organizarea a doua festivaluri ale peştelui, de concursuri gastronomice, precum şi lansarea unui ghid gastronomic denumit „Peştele în bucătăria tradiţională a românului şi bulgarului”.
De asemenea, în cadrul proiectului a fost organizat pe litoralul românesc în ultimele două zile şi un seminar la care au participat oameni de afaceri din Bulgaria şi reprezentanţi ai Primăriei Năvodari, fiind analizate oportunităţile pentru servicii conexe sectorului turistic.

La începutul sezonului estival 2013, reprezentanţii administraţiei locale de la Năvodari au făcut public proiectul „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţa de peşte şi produse din peşte”, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, care se adresează agenţilor economici din turism şi sectorul piscicol. AGERPRES