epurare_glina.jpgConsilierii municipali au adoptat în şedinţa de marţi un proiect privind actualizarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru etapa întâi a proiectului vizând finalizarea staţiei de epurare de la Glina.

„Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană au rezultat o serie de angajamente care implică investiţii considerabile în sectorul de apă şi apă uzată în decursul unor perioade de timp relativ scurte”, relevă proiectul de hotărâre privind finalizarea staţiei Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (caseta) în Bucureşti.

Etapa întâi a proiectului are următoarele componente: extinderea staţiei de epurare a apelor uzate Glina, construcţia incineratorului de nămol, lucrări adiţionale pentru reducerea infiltraţiilor de apă freatică şi a diluţiei influentului (apă uzată) aferent staţiei de epurare conţinând următoarele propuneri de lucrări – reabilitarea colectoarelor principale de canalizare, construcţia sistemului de drenaj al casetei şi a altor lucrări de reducere a infiltraţiilor în casetă în zona lacurilor Titan, Tineretului şi Carol.
Etapa a doua presupune reabilitarea casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a casetei (în sectoarele Ciurel-Unirii-Vitan), reabilitarea casetei în sectorul Vitan-Glina şi înlocuirea reţelei de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria şi Tineretului.
Valoarea investiţiilor fără TVA se ridică în prima etapă la 206.974.463 de euro, iar în a doua la 127.554.483 de euro.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, au semnat pe 7 octombrie 2013 contractul de finanţare pentru proiectul vizând finalizarea staţiei de epurare de la Glina. Acesta este cel mai mare proiect integrat de mediu din ultimii 20 de ani din România.

Oprescu declara pe 22 noiembrie 2013 că staţia de epurare a apelor uzate Glina va fi gata în 2015, iar racordurile cu canalul colector la sfârşitul lui 2016.
„Staţia Glina va fi gata în 2015 şi la sfârşitul lui 2016 toate racordurile făcute cu caseta, care în acest moment e curăţată în proporţie de 90%”, a spus edilul. AGERPRES