Proiect privind dezvoltarea unui centru local de colectare selectivă a deșeurilor la Roman

Primăria municipiului Roman s-a înscris în competiția Ro Smart în Țara lui Andrei cu un proiect ce își propune dezvoltarea unui centru local de colectare selectivă a deșeurilor, o completare și o îmbunătățire a proiectului european de management integrat al deșeurilor de care Romanul deja beneficiază.

Romașcanii sunt invitați ca, în perioada 2-15 noiembrie 2018, să voteze proiectul depus de municipalitate, astfel încât Romanul să aibă șansa de a fi recompensat cu aproximativ 30.000 de euro, ce ar ajuta la construirea unui centru local pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Prin această finanțare, Primăria municipiului Roman va avea posibilitatea să amenajeze acest centru – ce va cuprinde o hală, un birou și o platformă – și să-l echipeze cu containere specializate în vederea colectării tuturor tipurilor de deșeuri generate în gospodării, punând accent pe colectarea și valorificarea deșeurilor verzi, lemnoase, textile, voluminoase și cele rezultate în urma lucrărilor de construcții și demolări.
”Proiectul vizează informarea populației cu privire la protecția mediu, prin gestionarea durabilă a deșeurilor municipale, precum și crearea unui centru pilot pentru colectarea, în vederea reciclării, a deșeurilor generate pe raza municipiului nostru. Romanul este beneficiarul unui SMID județean care, la faza de implementare, a scos la lumină unele disfuncționalități, pe care dorim să le corijăm prin implementarea acestui proiect. Suntem, totodată, interesați să dezvoltăm ecocivismul, iar acest proiect ne-ar permite să valorificăm deșeurile cu scopul de a ajuta anumite categorii defavorizate. De exemplu, pe componenta deșeurilor lemnoase, mobilierul de care o familie nu mai are nevoie și îl ”dă la gunoi” poate deveni un sprijin important pentru o altă familie care ar avea nevoie de acele obiecte. Cred că este o gândire ce va ajuta în primul rând la protejarea mediului înconjurător, dar care va veni și în sprijinul proiectului de colectare selectivă a deșeurilor. Cu cât vom produce mai puține deșeuri, inclusiv prin diminuarea risipei alimentare, cu atât costurile fiecărui cetățean pentru serviciul de salubritate se va diminua, iar următoarelor generații le vom da posibilitatea să trăiască pe o planetă sănătoasă și ”vie””, a declarat primarul Lucian Micu.