Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, a anunţat efectuarea un studiu de fezabilitate pentru centrul cartierului Rogerius din Oradea, un proiect-pilot model ce va fi multiplicat şi în alte cartiere orădene în contextul unui urbanism sănătos.

„În oraşul nostru, în ultimii ani, s-au realizat foarte multe investiţii, în multe domenii şi trebuie să continuăm cu lucrurile în detaliu astfel încât nivelul de viaţă şi bunăstare al orădeanului să crească în permanenţă. Având nevoie un urbanism sănătos, am contractat în luna mai acest studiu de fezabilitate, realizat de o companie de arhitectură din Olanda.Acest studiu cu măsurile implicate va fi un model şi pentru alte cartiere care reclamă, la rândul lor, un centru de cartier de calitate”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

El a menţionat câteva nevoi ale urbei pentru care se urmăreşte găsirea de soluţii, respectiv un spaţiu verde variat, care să răspundă nevoilor tuturor categoriilor de persoane, spaţii verzi legate între ele, nu doar cu insule de verdeaţă, preponderent în parcuri, legăturile cu zona centrală a cartierului, dar şi cu alte cartiere şi centrul oraşului să fie bine dezvoltate.

„Practic, în acest studiu se face o diagnoză, o analiză, a situaţiei existente, şi se propune o viziune de regenerare urbană în perimetrul vizat şi se prezintă instrumente pe termen scurt, mediu şi lung pe care municipalitatea ar trebui să le folosească pentru a ajunge la urbanism sănătos. El presupune un stil de viaţă sănătos – cu posibilitatea de a merge pe jos, cu bicicleta, de a avea un sentiment de siguranţă, dar şi un context şi un mediu sănătos”, a menţionat viceprimarul, alături de arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş. Municipalitatea va solicita în acest demers şi părerile cetăţenilor orădeni, care vor putea completa un chestionar online sau material, la sediul asociaţiilor de proprietari, privind perimetrul străzilor care să intre în zona de studiu.

Primăria Oradea a plătit suma de 96.850 de lei, plus TVA, companiei olandeze (unde lucrează şi un arhitect orădean), termenul de predare al studiului fiind sfârşitul lunii august. AGERPRES