La Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru a fost un proiect in valoare de circa sapte milioane de euro pentru redarea Cetatii din Targu Mures circuitului turistic, a anuntat Dana Ijac, sef Serviciu Strategii si Programe Economice din cadrul Primariei Targu Mures.
Proiectul este in curs de evaluare si prevede infiintarea in Cetate a unui centru de conferinte, o casa a casatoriilor, un centru intercultural, dar si sali de intruniri si spatii de cazare. In bastioane vor fi amenajate spatii multifunctionale pentru expozitii, colocvii, arta culinara traditionala, teatru de papusi si tineret, un club de muzica de camera si jazz, dar si galerii foto.

Cetatea din Targu Mures este un monument istoric de mare valoare. A fost construita in prima jumatate a secolului al XVII-lea, pe locul unui castel-cetate distrus in 1601 de trupele turco-tatare. Un mai tarziu au fost demarate lucrarile de reconstructie si s-a inceput cu biserica cea veche, apoi au fost ridicate bastioanele si au fost inaltate ziduri de aproape zece metri. Un sant lat de zece metri si adanc de opt inconjura cetatea, insa acesta a fost astupat cu ocazia lucrarilor de amenajare a orasului, in 1910. Dintre cele sapte bastioane ale cetatii, cinci au fost construite de breslele din oras, care s-au angajat sa ridice fiecare cate unul, iar in incinta cetatii au fost construite mai multe case, care au fost demolate dupa 1775 cand habsburgii au construit o serie de cladiri militare.

In 1962, autoritatile locale au decis sa construiasca un parc de distractii, insa initiativa a esuat din cauza lipsei banilor. O serie de cladiri din interiorul Cetatii, bastioanele si zidul de aparare au beneficiat in ultimii ani de o serie de lucrari de reabilitare finantate de Primaria Targu Mures si Consiliul Judetean Mures. In prezent, in Cetate functioneaza doua muzee, doua teatre, un centru de informatii turistice, un club foto si unul al pensionarilor.