Şoferii ar putea plăti parcarea în municipiul Alexandria prin mai multe modalităţi, inclusiv prin intermediul telefonului sau a abonamentelor lunare, potrivit unui proiect iniţiat de primăriei, lansat în dezbatere publică. Regulamentul de funcţionare a sistemului de parcare cu plată a autovehiculelor în spaţiile de pe raza municipiului Alexandria prevede, printre alte posibilităţi, plata unei taxe la încasator, către administratorul parcărilor. Sistemul de taxare se va aplica în fiecare zi a săptămânii între orele 8,00 şi 17,00.

Un alt articol din regulament dă posibilitatea şoferilor să ocupe o parcare prin achitarea unei taxe prin SMS, iar conducătorii de autovehicule care aleg plata prin mesaj îşi vor putea muta maşina dintr-un loc de parcare în altul fără să plătească suplimentar.

În anumite zone ale oraşului, conducătorii auto pot achita taxa de parcare la parconmetru. Modalitatea presupune plata în numerar făcută prin intermediul unui dispozitiv electronic care este interconectat prin reţeaua internet la sistemul informatic care gestionează locurile de parcare din Municipiul Alexandria, aflat în zona în care a fost parcat un autovehicul de către utilizator.

Autorităţile locale au luat în calcul şi varianta unei aplicaţii pentru telefoanele smarphone. Astfel, utilizatorul îşi poate instala o aplicaţie software în care să îşi introducă datele cardului bancar.

Utilizatorul persoană fizică al cărui loc de parcare este în vecinătatea domiciliului poate opta pentru abonament. Închirierea se poate face pentru orice loc de parcare aflat la nu mai mult de 50 m faţă de limita domiciliului pentru o perioadă de 12 luni calendaristice. Plata va fi făcută la casieria administratorului de parcare, iar dacă există mai multe solicitări pentru acelaşi loc de parcare se va aplica criteriul proximităţii în raport cu locul de parcare solicitat. Pe toată perioada abonamentului, după ora 17,00, administratorul garantează titularului de abonament locul închiriat ridicând la cererea acestuia cu echipamente speciale alte autovehicule parcate în mod neregulamentar, prevede proiectul.

În baza aceluiaşi regulament, Primăria Alexandria dă posibilitatea încheierii mai multor tipuri de abonament. Fiecare parcare va avea o anumită culoare astfel încât şoferii să poată alege modalitatea de plată. Fiecare zonă de parcare va cuprinde gratuităţi pentru femeile însărcinate, pentru persoanele cu nevoi speciale, cetăţeni de onoare ai oraşului şi instituţii publice.

În prezent, taxa pentru un loc de parcare este de doi lei/oră şi se poate achita numai la angajatul primăriei prezent pe străzile cu zone delimitate. AGERPRES