Primarul oraşului Sovata, Fülöp László Zsolt, susţine că are un proiect pe 4 ani pentru readucerea staţiunii la aspectul retro care a consacrat-o, de la începutul secolului XX, precizând că, până acum, au fost trecute în subteran reţelele de electricitate şi de telefonie, iar reclamele şi chioşcurile au fost interzise.

„În perioada de pandemie nu am stat degeaba. Am avut investiţii în staţiune, pe care nu am fi putut să le facem dacă nu erau restricţiile impuse de starea de urgenţă. Este în derulare – şi vom termina la sfârşitul lunii, trecerea tuturor cablurilor de iluminat în subteran, pe aleea principală. Am repavat trotuarele, iar acum, Sovata are o nouă formă. Am pus stâlpi ornamentali, vom scoate stâlpii vechi şi, până în 20 iunie, vom termina. Avem un proiect de 3-4 ani, pentru redarea aspectului de la începutul anilor 1900, chioşcurile au început să dispară, va dispărea şi acea piaţă – după ce vom avea una mai modernă pentru comercianţii de suveniruri – am refăcut amenajările florale, iar parcurile sunt puse la punct. După trecerea cablurilor în subteran vor rămâne doar stâlpii ornamentali şi vor dispărea inclusiv reclamele. Dorin să revenim la atmosfera anilor 1900″, a declarat primarul oraşului Sovata.

În cadrul aceluiaşi program, în urmă cu un an, Staţiunea Balneoclimaterică Sovata a început să îşi recapete aspectul arhitectural din perioada antebelică şi interbelică, în urma deciziei primăriei de a interzice chioşcurile, buticurile şi tarabele, fapt ce a pus în valoare clădirile construite înainte şi între cele două războaie mondiale. În plus, primăria Sovata este preocupată şi de atmosferă, iar astfel se va renunţa la muzica dată la maximum, în favoarea liniştii. „Într-o staţiune, ca să te simţi bine, nu e nevoie de muzică dată la maximum, ci de linişte”, a menţionat Fülöp László Zsolt.

Edilul a precizat că Staţiunea Sovata are o capacitate de cazare de 3.000 de camere, anual, ajungând la 600.000 înnoptări. El a adăugat că, anual, sunt construite cel puţin 100 de camere noi pentru cazarea turiştilor. Majoritatea turiştilor sunt din România – în proporţie de 90%, în jur de 5% – din Republica Moldova, iar restul străini. AGERPRES