Proiect ISPA pentru reabilitarea retelei de apa la Hunedoara

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot (foto), a declarat ca prima etapa a proiectului ISPA, de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a municipiilor Deva si Hunedoara, va determina scaderea la jumatate a pierderilor de apa de pe retea.
“Dupa derularea primei etape a acestui proiect, pierderile de apa de pe retea vor scadea de la 47% la 23%. La finalul realizarii proiectului ISPA, devenii vor avea acoperita 98% din reteaua de alimentare cu apa, iar locuitorii din municipiul Hunedoara vor beneficia de apa potabila de la sistemul de alimentare a municipiului in proportie de 88% “, a declarat Mircea Molot.
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, pretul apei potabile va creste, pana in anul 2011, in Deva si Hunedoara, cu aproximativ 30%. Pentru acoperirea a 12,5 milioane de euro din suma totala de 46 de milioane de euro, cat reprezinta proiectul ISPA pentru municipiile Deva si Hunedoara, va fi contractat un imprumut de catre operatorul unic care functioneaza pentru cele doua localitati, societatea Apa Prod SA, cu garantia Consiliului Judetean, de la o banca germana. “Imprumutul va fi luat pe o perioada de 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani si cu o dobanda de 4%”, a adaugat Mircea Molot.

Un proiect ISPA de 46 de milioane de euro pe care autoritatile din Hunedoara riscau sa il piarda si care vizeaza reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare pentru orasele Deva si Hunedoara a fost aprobat de Comitetul de Management ISPA. Societatea Apa Prod SA Deva a primit o notificare de la Autoritatea pentru Management pentru Infrastructura din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in care se arata ca aplicatia ISPA Deva-Hunedoara a fost aprobata. Finantarea necesara ajunge la 46,5 milioane de euro si va fi asigurata din fonduri europene si contributie locala.

“Dupa inceperea lucrarilor, investitia trebuie finalizata in patru ani. Trei sferturi din investitie se refera la reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a celor doua orase, iar restul este destinat refacerii canalizarii”, a declarat Dorin Paran, vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara.