Proiect international de asistenta pentru autoritatile publice si operatorii de transport in achizitia de vehicule rutiere la standarde ridicate

CLEAN FLEETS este un proiect european finantat de Comisia Europeana in cadrul initiativei Intelligent Energy Europe, al carui consortiu, constituit din 13 parteneri din 9 state membre, este condus de ICLEI (Autoritati Locale pentru Durabilitate) din Freiburg, Germania. Acest proiect a demarat in septembrie 2012 si se va incheia in august 2015. Proiectul acorda asistenta autoritatilor publice si operatorilor de transport in achizitia de vehicule rutiere la standarde ridicate ale performantelor energetice si de mediu.

Autoritatile publice si operatorii de transport sunt obligati prin lege sa aiba in vedere factorii de mediu la achizitia de vehicule rutiere, conform Directivei Comisiei Europene pentru Achizitia de Vehicule pentru Transportul Rutier, ecologice si Eficiente Energetic (2009/33/CE), transpusa in legislatia romana prin OUG nr. 40 si Ordinul 1994, ambele promulgate in 2011.

Pe durata celor trei ani de desfasurare a proiectului, au fost organizate o serie de instruiri, ateliere, vizite de studiu si evenimente de inter relationare, care au promovat si promoveaza schimbul de experienta si de cunostinte, precum si practici ideale. Mai multe informatii sunt disponibile la adresa www.clean-fleets.eu/ro/

Au fost de asemenea finalizate instrumente suport precum:

– Indrumar de aplicare CVD

– Instrument pentru calculul costurilor pe durata de viata a vehiculelor (LCC)

-Materiale de instruire

Acestea sunt publice la adresa de web a proiectului si in limba romana la adresa de web a partenerului din Romania, URTP: www.urtp.ro/pagini/proiecte.php.

URTP va organiza la Bucuresti, in data de 14 noiembrie 2014, un workshop national de dezbatere a rezultatelor de pana acum a acestui proiect, la care factorii interesati din Romania sunt invitati sa participe. Detalii se gasesc la www.urtp.ro/pagini/evenimente.php.

Simon Clement, de la ICLEI, afirma: “La nivel european, transportul rutier contribuie cu circa o cincime din totalul emisiilor de CO2. Achizitiile publice ofera un potential enorm in orientarea pietei de vehicule catre performante de mediu si energetice mai bune. Noile reglementari solicita regandirea proceselor de achizitie. Aceasta constituie o reala oportunitate de a reduce considerabil consumul de energie, nivelul de zgomot, al emisiilor de CO2 si alti poluanti”.