Proiect interjudeţean: “Şoseaua nordului, un drum turistic între Ardeal şi Bucovina”

panglica_dn17.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat, sâmbătă, cu ocazia recepţiei lucrărilor de modernizare a DN 17, un proiect de dezvoltare turistică a localităţilor aflate de-a lungul acestui drum naţional, care străbate judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava. La eveniment au fost prezenţi premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.

“Şoseaua nordului, un drum turistic între Ardeal şi Bucovina” este proiectul pe care consiliile judeţene din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj îl vor susţine, cu fonduri de la bugetele locale, în vederea promovării turistice.

Acordurile de cooperare ar putea fi semnate în următoarele două-trei săptămâni, urmând ca apoi fiecare consiliu judeţean să prevadă în bugetul pe anul viitor sumele necesare pentru implementarea proiectului.

“Acest drum (DN 17 – n.r.) vine în întâmpinarea unui vis pe care noi l-am avut, şi Bistriţa, şi Clujul, şi Suceava -“Şoseaua nordului”, un drum turistic între Ardeal şi Bucovina, care astăzi cred că este unul dintre cele mai frumoase, cele mai pitoreşti şi mai funcţionale şi te simţi confortabil să circuli pe acest drum”, a spus Gheorghe Flutur. Potrivit preşedintelui CJ Suceava, proiectul de promovare a “Şoselei nordului” va sublinia potenţialul oferit de cele 13 rezervaţii naturale din zonă, printre care se numără parcurile naţionale din Munţii Rodnei şi Munţii Călimani, de monumentele istorice şi casele memoriale din cele trei judeţe, ce vor fi semnalizate prin marcaje sugestive, dar şi potenţialul economic (agricultura ecologică, creşterea animalelor, vânătoarea, artizanatul, prelucrarea lemnului, industria alimentară). În proiect sunt menţionate, de asemenea, oportunităţi de dezvoltare în infrastructură (dezvoltarea comună a sistemelor de marcaje turistice, sprijin reciproc în dezvoltarea reţelei rutiere secundare), crearea unei reţele comune de informare turistică, participarea în comun la anumite târguri de turism şi promovarea comună a produselor tradiţionale.


Gheorghe Flutur consideră oportună şi realizarea unui proiect privind siguranţa turistului, care să ţină cont de trafic, reţeaua de dispensare şi de unităţi de intervenţie rapidă în caz de urgenţă. Premierul Emil Boc a apreciat iniţiativa de colaborare dintre cele trei judeţe drept un model pentru alte consilii din ţară, dar consideră că prioritar este ca aceste programe turistice să se adreseze românilor.

“Important este ca aceste obiective să fie cunoscute de români, în primul rând. Eu cred că în primul rând trebuie să mergem spre români şi să dăm posibilitatea să se cunoască şi să vadă minunăţiile pe care ţara le are şi, evident, în paralel, şi pentru turiştii străini. Vă felicit pentru această iniţiativă absolut excelentă pentru turismul românesc şi pentru punerea în valoare a turismului pe care îl aveţi”, a spus Emil Boc. Proiectul iniţiat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut şi o analiză a ofertei turistice a fiecărui judeţ. Clujul are şapte staţiuni turistice omologate, iar Bistriţa-Năsăud şi Suceava câte trei.

În ceea ce priveşte pârtiile de schi omologate, Bistriţa are trei, Clujul – patru, iar Suceava – 11. Ca număr de unităţi de cazare turistică (hoteluri şi pensiuni), judeţele Suceava şi Cluj au 320, respectiv 202 de astfel de locaţii, în timp de judeţul Bistriţa-Năsăud are numai 30. Reprezentanţii administraţiei judeţene din cele trei regiuni s-au arătat, însă, convinşi că, odată cu terminarea lucrărilor de modernizare a DN 17, va creşte numărul investiţiilor în turism de-a lungul drumului naţional, una dintre zonele cu potenţial crescut fiind Pasul Tihuţa, locul unde s-a făcut prezentarea proiectului de promovare a “Şoselei nordului”. Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, au participat, sâmbătă, la recepţia lucrărilor de modernizare a DN 17, care a avut loc la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava.


Printre invitaţi s-au mai numărat preşedinţii consiliilor judeţene Cluj – Alin Tişe, Bistriţa-Năsăud – Liviu Rusu şi Suceava – Gheorghe Flutur, parlamentari, primari şi politicieni din cele trei judeţe străbătute de DN 17. Lucrările la DN 17, care au început în anul 2004, au costat peste 385 milioane euro, fiind licitate pe nouă tronsoane. AGERPRES