Peste două treimi din apometrele din municipiul Giurgiu vor fi înlocuite în acest an de Operatorul Apa Service, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de două milioane de euro.

„Avem pentru acest an un proiect de două milioane de Euro, fonduri europene, pentru digitalizare, respectiv ne propunem să înnoim parcul de apometri şi contori la nivelul municipiului Giurgiu. Avem un parc de 24.000 de contori în municipiul Giurgiu, iar prin acest proiect reuşim să schimbăm 14.500 de contori existenţi cu unii inteligenţi, asta înseamnă că nu va mai fi nevoie de citirea indexului de către abonat sau de un angajat al Apa Service, ci aceştia vor fi citiţi prin intermediul reţelei de telefonie mobilă şi citirile vor ajunge direct în serverele noastre”, a declarat directorul APA Service Giurgiu, Alexandru Popescu.

El spune că aceşti contori inteligenţi au o frecvenţă de până la cinci citiri pe oră, asta înseamnă că vor putea fi constatate în timp foarte rapid o anomalie, respectiv o avarie, o pierdere de apă cauzată de o defecţiune sau eventual, de consumatori frauduloşi.

„De multe ori ajung la noi cazuri în care oamenii nu îşi verifică căminele de apometru, acolo apare o avarie şi ne trezim că are de plată şi o mie de metri cubi de apă, ceea ce înseamnă o cheltuială inutilă, iar prin aceşti contori inteligenţi putem elimina astfel de situaţii. Proiectul a fost aprobat deja de Ministerul Fondurilor Europene, intrăm în faza de contractare şi are termen de finalizare până la sfârşitul acestui an”, a completat directorul Apa Service.

Consumatorul de apă nu plăteşte nimic pentru înlocuirea contorilor de apă, iar instalarea acestora va începe în zonele în care sunt cele mai vechi apometre, unde au fost constatate probleme de-a lungul timpului privind consumatori frauduloşi, dar şi în zona de blocuri unde există contorizare pe orizontală.

Proiectul are o valoare de două milioane de euro, 85% din valoare fiind suportată de UE, 7% din fonduri vor fi asigurate de CJ Giurgiu, iar diferenţa de cheltuieli este asigurată din fondurile proprii ale operatorului de apă. AGERPRES