cetate_scaun_suceava.jpgCetăţile medievale Suceava, Hotin şi Soroca vor fi promovate printr-un proiect european comun, intitulat ‘Perle Medievale’, finanţat cu 110.000 euro prin Programul Operaţional Comun (POC) România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu.

Lungu a spus că prin acest proiect, a cărui cofinanţare asigurată de municipalitatea suceveană este de 18.000 de euro, vor fi stabilite proiecte comune cu autorităţile din ţările vecine pentru a promova împreună cu Cetatea de Scaun a Sucevei şi cetăţile Hotin (Ucraina) şi Soroca (Republica Moldova).

Totodată, Lungu a precizat că prin acest proiect urmează să fie finanţată şi următoarea ediţie a Festivalului Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei, intenţia autorităţilor fiind de a achiziţiona costume şi recuzită. În opinia primarului, Cetatea de Scaun a Sucevei, care este reabilitată în prezent printr-un alt proiect cu finanţare europeană, trebuie să devină principalul obiectiv turistic unde vor fi organizate acţiuni permanente.

Pe de altă parte, primarul a anunţat că autorităţile sucevene au primit avizul de principiu al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru proiectul de punere în valoare a Curţii Domneşti, realizat în colaborare cu firma spaniola Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric, dar şi cu arhitectul bucureştean Gheorghe Sion. Curtea Domnească, situată în zona centrală a municipiului Suceava, va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă ce va folosi zidurile actuale, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil, dotat cu utilităţi pentru turişti.

Firma spaniolă asigură gratuit documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti. Finanţarea proiectului, potrivit primarului, ar putea depăşi 10 milioane de euro, urmând a fi asigurată prin fonduri europene sau printr-un parteneriat public-privat.
Edificiile Curţii Domneşti datează din secolele XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă. AGERPRES