Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apa şi de canalizare în oraşul Jibou şi în satele învecinate va fi realizată în cadrul unui proiect european cu o valoare de circa 44 milioane de lei, derulat de Compania de Apă Someş SA, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020. Contractul de lucrări a fost semnat, pe 21 mai, la sediul primăriei Jibou.

„Acest contract are o valoare de 43.764.386,77 lei fără TVA, cu o durată de execuţie de 24 luni. Lucrările vor viza extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe 19 străzi, pe o lungime de 58 kilometri, cu 1.237 branşamente precum şi extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de 18 kilometri cu 1.024 de racorduri pe 42 de străzi. Lucrările la infrastructura de apă şi canalizare propuse se vor executa pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din oraşul Jibou şi localităţile Husia, Noţig, Someş Guruslău, Traniş, Brebi, Jac, Năpradea, Sălăţig şi Someş Odorhei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Companiei de Apă Someş.

Potrivit sursei citate, proiectul va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a zonei, la asigurarea unui nivel îmbunătăţit de sănătate şi confort pentru populaţie în condiţii de siguranţă, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării, precum şi la eliminarea vulnerabilităţilor prezente în particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoţesc schimbările climatice.

Contractul vizând oraşul Jibou şi satele învecinate face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020”, cu o valoare totală de 355.636.401 euro, fără TVA, finanţarea investiţiei fiind 92,18% din fonduri publice nerambursabile, şi un credit bancar de 7,82% al Companiei de Apă Someş S.A., pentru cofinanţare. AGERPRES