Proiect european de 36 de milioane de lei pentru punerea în valoare a castrelor romane din judeţul Sălaj

Două castre romane din localităţile Buciumi şi Moigrad vor fi puse în valoare, prin restaurarea lor, alături de alte lucruri vizând iluminatul ambiental, reabilitări ale drumurilor de acces, construcţii de parcări şi centre de informare, în cadrul unui proiect european în valoare totală de aproape 36 de milioane de lei, care va fi implementat de Consiliul Judeţean Sălaj în următorii doi ani.

Contractul de finanţare pentru proiectul “Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj” a fost semnat vineri, la Zalău, de preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc şi Claudiu Coşier, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar.

“Este al nouălea proiect cu finanţare prin POR (Programul Operaţional Regional – n.r.), semnat de Consiliul Judeţean Sălaj, prin domnul preşedinte Tiberiu Marc şi al zecelea având ca sursă de finanţare instrumentele structurale. Proiectul are o valoare de aproape 36 de milioane de lei, circa opt milioane de euro”, a precizat, la semnarea contractului, Zoe Crihan, managerul proiectului.

Potrivit preşedintelui CJ Sălaj, proiectul are ca principale intervenţii şi rezultate, pentru castrul de la Moigrad, lucrări de conservare primară, accesul prin modernizarea, reabilitarea unui drum de peste 3,7 kilometri, reabilitarea unui pod, alei pietonale de peste 9.000 de metri liniari, iluminat ambiental, două parcări, un punct de informare şi un grup sanitar. Similar, pentru castrul roman de la Buciumi sunt prevăzute lucrări de conservare, un drum de acces reabilitat pe o distanţă de 0,7 kilometri, iluminat ambiental, un pod nou, un lift vertical pentru acces la castru de de 115 metri liniari, două parcări şi pentru autocare şi pentru autoturisme şi un punct de informare.

“Cele două castre au fost, în toate evaluările pe care noi le-am făcut, principalele puncte de atracţie turistică. Lucrările care se vor face vor duce la dezvoltarea lor, la creare de venituri suplimentare şi noi locuri de muncă şi punerea în valoare turistică a celor două obiective”, a menţionat Tiberiu Marc.
Valoarea totală a proiectului este de 35,85 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj este de 1,5 milioane de lei. AGERPRES