Proiect educativ unic in Romania, la Piatra Neamt

pneamt-28feb.jpgO noua actiune de promovare a colaborarii existente intre orasele Piatra Neamt si Roanne (Franta) prinde contur din luna martie. Evenimentul se va desfasura cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vara – Pekin 2008, iar un rol important in stabilirea ca punct de reper a municipiului Piatra Neamt l-a avut Federatia Franceza de Cicloturism.
Aceasta a lansat un proiect de anvergura internationala, cu un amplu impact mediatic, care consta in realizarea turului Paris – Pekin pe bicicleta. Prezent la Piatra Neamt in perioada 24-26 februarie, francezul Michel Rougert – membru al Clubului de Ciclocross din Roanne (Franta) a participat la o conferinta de presa la Directia pentru Sport a judetului Neamt, ocazie cu care a detaliat proiectul si a insistat pe colaborarea celor doua orase, ca fiind vorba despre o experienta pozitiva, in primul rand, pentru elevii ce vor arata implicare pe parcursul experimentului.

“Aceasta colaborare de aproape sase luni va continua dincolo de periplul Paris-Pekin. Sunt foarte multe directii si parteneri implicati si mi s-a parut important sa lucrez cu Piatra Neamt. Televiziunea franceza va urmari periplul, va fi facut un film pe aceasta ruta. Cel mai important detaliu va fi viata in comun, caci este vorba despre 110 ciclisti internationali ce vor sta impreuna aproape 40 de zile. Partea din Europa va fi mai usoara, vom sta la hoteluri, dar odata ajunsi in Ucraina si dupa ce o traversam, conditiile se vor schimba. Va fi un dus poate si o toaleta la 25 de persoane. Va fi o expe�rienta de viata. Din cei 30 de ciclisti din Franta, toti sunt sportivi tineri. Ei, de fapt, nu fac parte din cei ce vor participa la turul Paris-Pekin ci doar vor traversa tara pentru un schimb de experienta, vor fi singurii juniori ce vor face cunostinta cu acei sportivi”, a declarat Michel Rougert.

Pe toata lungimea traseului (12.000 de kilometri), municipiul Piatra Neamt va avea un rol destul de important in desfasurarea proiectului, la initiativa comunitatii din Roanne, o delegatie franceza de biciclisti urmand a participa intr-un schimb de experienta in Neamt, in perioada 13 – 19 aprilie. Peste 110 ciclisti vor traversa Europa si Asia, traseul incluzand si tranzitarea Romaniei. Doua scoli de cicloturism din regiunea Roanne, participante la eveniment, au propus municipalitatii din Piatra Neamt acest proiect complementar, menit sa consolideze legaturile deja existente intre cele doua orase. Initiatorul Michel Rougert a propus participarea unui grup de cicloturisti pietreni care sa parcurga traseul Bucuresti – Piatra Neamt impreuna cu ciclistii francezi, pentru a face cunoscut orasul si a-l promova ca obiectiv turistic.

In data de 26 februarie, in incinta Colegiului National �Calistrat Hogas�, a avut loc o prezentare video a proiectului si a implicarii orasului Piatra Neamt. 11 scoli vor creea o retea de legatura cu unitati de invatamant asemanatoare din Roanne-Franta, urmand ca elevii interesati sa se pregateasca pentru un concurs bazat pe esee avand ca tema turul ciclist Paris-Pekin, in limba franceza. iEste vorba de scolile nr. 3 si nr. 5, liceele Cartianu, Hogas, Rares, Liceul de Arta, Economic, Sportiv, de Informatica, Spiru Haret si Dimitrie Leonida. Pana acum doar profesorii s-au intalnit spre a discuta, dar de acum si elevii se vor implica. Acest proiect din Romania, este singular si este reprezentat doar de Piatra Neamt, care va fi vioara intai. A fost una din ideile de baza ale Asociatiei de Prietenie Piatra Neamt – Roanne. In sustinerea culturala a proiectului va avea loc un concurs de jurnalism pentru elevii pietreni. Vor participa lucrari de cate doua, trei pagini si avand ca tema principala �Sport fara frontiere!�, scrise in limba franceza. Elevii vor trebui sa scrie un articol pe marginea a ceea ce se va petrece si vor avea sprijinul celor din Roanne. Lucrarile castigatoare vor fi publicate in limba franceza pe site-ul concursului si in revistele din Roanne”, a declarat Irina Balus, reprezentant Casa Corpului Didactic Piatra Neamt.


Articol realizat de Ionut Caluschi.