Un proiect care prevedea reducerea taxelor şi impozitelor locale din Zalău până la nivelul celor din 2012, iniţiat de consilierii locali PDL, a fost respins luni, în cadrul şedinţei de Consiliul Local. Proiectul, care a stârnit ample discuţii, a fost votat doar de consilierii locali ai PDL şi PP-DD, fiind în cele din urmă respins, cu şase voturi „pentru”, zece „împotrivă” şi cinci „abţineri”.

„Sigur, este un exerciţiu de imagine pe care iniţiatorii proiectului vor să-l facă. Era bine să nu politizăm chiar absolut orice problemă care se ridică în Consiliu Local şi să lăsăm exerciţiile de imagine pe seama campaniilor electorale şi aş vrea să mai precizez, ca să se înţeleagă, că nu este o creştere a taxelor şi impozitelor locale, este o indexare cu rata de inflaţie, că timp de trei ani de zile nu au fost indexate nici măcar cu rata de inflaţie şi că această indexare înseamnă, după cum reiese şi din fundamentarea Direcţiei Economice, o creştere între unu şi doi lei pe apartament, pe lună”, a precizat, în cadrul şedinţei, consilierul liberal Eugen Pop.

Ca răspuns, consilierul democrat liberal Claudiu Bârsan a precizat că păstrarea taxelor şi impozitelor locale la nivelul din 2012 este o problemă de consecvenţă, atâta timp cât Consiliul Local adoptase în decembrie o hotărâre de menţinere în 2013 la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, pentru ca în ianuarie să le majoreze cu 16%, într-o şedinţă extraordinară. „Dacă dumneavoastră credeţi că a fi consecvent de la o lună la alta, în actul administrativ şi în actul politic, reprezintă o chestiune de imagine, atunci da, este un exerciţiu de imagine”, a conchis Claudiu Bârsan.

Argumentele consilierului PDL nu au fost suficiente pentru a convinge consilierii USL şi pe cei UDMR, aceştia votând fie împotriva proiectului de hotărâre, fie s-au abţinut de la vot. În acelaşi context, primarul Radu Câpîlnaşiu a subliniat că suma colectată în plus la bugetul local prin majorarea taxelor şi impozitelor este de circa 900.000 de lei, bani care ar pute fi utilizaţi pentru proiecte concrete de dezvoltare, precum cele de reabilitare termică a blocurilor, unde este necesară o parte de cofinanţare din partea administraţiei locale. AGERPRES