Proiect de reabilitare a cetatii Deva

Cetatea Deva, monument istoric din secolul al XIII-lea, a intrat intr-un amplu proces de reabilitare in baza unui proiect in valoare de sase milioane de euro.
“Lucrarile se deruleaza sub patronajul Facultatii de Arhitectura din Bucuresti si beneficiaza de consultanta unor mari specialisti in domeniu. Sunt foarte multumit de modul in care se desfasoara acest proiect”, a declarat primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. Proiectul este finantat de la bugetul local si din fonduri europene si urmareste punerea in valoare a monumentului istoric. Prima parte a lucrarilor a inceput prin montarea mai multor schele pe zidurile cetatii, timpul favorabil permitand impunerea unui ritm alert.

Constructorii vor trebui sa urce pe dealul cetatii aproximativ 600 de metri cubi de lemn necesar pentru lucrarile la acest proiect. Ei vor reconditiona si consolida 3.400 de metri patrati din zidul cetatii, operatiune ce include, printre altele, spalarea suprafetei cu apa oxigenata. Mortarul dintre pietrele zidului va fi scos si inlocuit cu un altul nou, iar crapaturile vor fi plombate si injectate cu materiale speciale.

O parte din ziduri va fi imbracata intr-o schela din lemn si sticla. Vor fi reabilitate Sala Cavalerilor, mormantul calugarului David Francisc, urmand ca in incinta sa fie construit un amfiteatru in aer liber in care va functiona o cafenea literara.

Cetatea Devei, atestata documentar in anul 1269, este considerata ca simbol al orasului. Pentru ca accesul turistilor pe cetate sa se desfasoare mai usor, autoritatile locale au construit o telecabina pe unul dintre versantii dealului cetatii, investitia fiind data in folosinta de peste patru ani. Fondurile necesare construirii telecabinei au provenit dintr-o emisiune de obligatiuni municipale.