Proiect de peste 1 milion de euro pentru o nouă creşă în Zalău

O nouă creşă, cu o capacitate de 55 de locuri, va fi realizată în Zalău printr-un proiect cu finanţare europeană şi contribuţie de la bugetul local, valoarea totală fiind de circa un milion de euro, în condiţiile în care există un dezechilibru major între locurile oferite de singura creşă existentă şi numărul de copii cu vârstă ante-preşcolară.

Proiectul de hotărâre privind privind aprobarea participării municipiului Zalău la proiectul “Grădiniţă cu program prelungit şi creşă – etapa I creşă” şi a bugetului aferent a fost aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, primarul Zalăului, Ionel Ciunt, subliniind faptul că, deşi contribuţia locală depăşeşte jumătate din valoare, este vorba de o nevoie a municipiului.

“Proiectul de hotărâre privind realizarea unei creşe şi a unei grădiniţe face parte din strategia integrată de dezvoltare a municipiului Zalău. Dacă v-aţi uitat pe valoare proiectului, aţi putut constat că finanţarea din bugetul local este destul de consistentă, dar pentru că există o nevoie în municipiul nostru, în comunitatea noastră, pentru a se face o astfel de investiţie am apreciat că e bine s-o aducem pe lista de priorităţi a investiţiilor pe care le face primăria. Sigur că noi am obţinut din bani europeni maximum ce se poate obţine pe acest proiect, pentru că la 55 de locuri cât va avea creşa respectivă, finanţarea pe acest tip de proiecte este de 7.700 de euro pe loc, deci 423.000 de euro este partea de finanţare din bani europeni şi diferenţa de 650.000 de euro, aproximativ, sunt cheltuielile neeligibile pe care va trebui să le suportăm”, a declarat Ionel Ciunt.

Acesta a adăugat că proiectul este într-o fază de precontractare pentru finanţarea din fonduri europene, fiind trecute toate etapele de evaluare.

În referatul care a însoţit proiectul de hotărâre se arată faptul că în Zalău există un dezechilibru major între numărul de copii cu vârstă ante-preşcolară şi numărul de locuri din singura creşă existentă. Singura creşă din Zalău are o capacitate de 80 de locuri, existând 135 de cereri.

Valoare totală a proiectului este de 4,915 milioane de lei, din care 1,97 milioane de lei cheltuieli eligibile, diferenţa urmând a fi contribuţia bugetului local.

Perioada estimată pentru derularea proiectului este noiembrie 2018 – noiembrie 2020, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului viitor. AGERPRES