Proiect de modernizare a iluminatului public în Sfântu Gheorghe

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe vrea să modernizeze iluminatul public din municipiu, în scopul creşterii securităţii traficului rutier şi a cetăţenilor, precum şi pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică.

Potrivit conducerii Primăriei, sistemul de iluminat public din Sfântu Gheorghe are numeroase deficienţe, fapt care se reflectă în consumul mare de energie electrică şi valoarea facturilor.

Din analiza făcută de autorităţile locale rezultă că actualul sistem de iluminat public este în general degradat, iluminatul se face cu lămpi cu vapori de mercur care nu mai corespund normelor europene, iar în unele zone cu risc din municipiu iluminatul este deficitar. Proiectul de investiţie prevede modernizarea în patru etape a reţelei de iluminat stradal, în prima fază fiind vizate Cartierul Ciucului şi Piaţa Kalvin, ulterior zona centrală şi Cartierul Oltului, iar în final Cartierul Simeria. Investiţia totală este evaluată al 1,8 milioane de euro în varianta utilizării lămpilor cu sodiu şi aproximativ 2,5 milioane de euro pentru iluminatul cu lămpi cu led-uri.


Conducerea Primăriei afirmă că, în urma implementării acestui proiect, va creşte securitatea traficului rutier pe timp de noapte, dar şi a cetăţenilor, va fi îmbunătăţit aspectul estetic al localităţii, deoarece cablurile vor fi postate subteran, iar costurile la energia electrică vor scădea cu aproape 20%. Documentaţia tehnico-economică a fost supusă marţi aprobării Consiliului local, dar reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM) au votat împotrivă ori s-au abţinut pe considerentul că, pe timp de criză, este inoportună cheltuirea banilor publici pentru acest proiect.


Documentaţia a întrunit, totuşi, majoritate de voturi şi a fost aprobată. Primarul Antal Arpad (UDMR) a declarat că membrii PCM se opun în mod constant oricărui proiect care are ca scop modernizarea şi dezvoltarea oraşului şi că, dacă ar fi după aceştia, locuitorii oraşului ar umbla “prin noroaie şi întuneric”. AGERPRES