Conducerea SC Aquavas SA Vaslui a anunţat, miercuri, că va derula în perioada următoare un amplu proiect de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în şapte comune din judeţ.

Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană, se ridică la aproximativ 76 de milioane de lei, finanţare asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi se derulează în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vaslui, în perioada 2014 – 2020”.

„Vom asigura toate condiţiile pentru demararea cât mai rapidă a lucrărilor şi executarea unui număr cât mai mare de lucrări. Contractul este de 20 de luni pentru execuţie. Sperăm să ne încadrăm, poate chiar în avans să finalizăm lucrările, ţinând cont de faptul că nu vor mai fi aceleaşi probleme şi dificultăţile care au fost întâmpinate la contractele din mediul urban, Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti. Sperăm ca lucrările să se deruleze într-un ritm alert şi în bune condiţii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al SC Aquavas SA Vaslui, Gabriel Beşleagă.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Dumitru Buzatu, a menţionat că există posibilitatea să se înregistreze anumite întârzieri din cauze care nu pot fi evitate de autorităţi. El a dat exemplul unor proiecte anterioare derulate de CJ la care au existat întârzieri din motive legate de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, intrarea în insolvenţă sau faliment a firmelor construcţii care executau lucrările sau suprapunerea unor proiecte de investiţii.

„La noi, toată lumea este foarte raţională şi se întreabă de ce se asfaltează întâi şi apoi punem apa. În realitate, noi trebuie să aplicăm nişte programe de finanţare, care nu sunt gestionate aşa cum ar trebui, tot ceea ce înseamnă evaluarea proiectelor, încheierea contractelor de finanţare, şi nici nu sunt la dispoziţia noastră ca să le putem ordona. Nu ne putem permite să spunem că mai aşteptăm încă cinci ani cu asfaltarea, pentru a pune întâi apa. Este o dificultate mare în ceea ce priveşte implementarea acestor proiecte. Noi trebuie să ne luăm toate măsurile pentru ca până la urmă să absorbim fondurile respective şi să derulăm procesul de modernizare”, a declarat Dumitru Buzatu.

Proiectul are o durată de 56 de luni, dintre care 20 de luni reprezintă durata efectivă de execuţie şi 36 de luni, perioadă de notificare a defectelor. AGERPRES