Proiect de construcţie în staţiunea Borşa a unei pârtii de schi de dimensiune olimpică

Primarul oraşului-staţiune Borşa, Sorin Timiş, a declarat că proiectul de construcţie a unei pârtii olimpice în staţiunea situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei a fost depus la Ministerul Turismului.

Proiectul a fost estimat la aproximativ 10 milioane de euro şi prevede construcţia unei pârtii olimpice în staţiunea montană Borşa (…) a fost depus la Ministerul Turismului, iar de aici, conform procedurilor, urmează a fi eliberate o serie de avize, urmând ca în primăvara aceasta să fie semnat şi contractul de finanţare. E un proiect ambiţios care reaşează Borşa în topul staţiunilor atractive pe durata iernii, dar şi pentru sezonul verii pentru iubitorii muntelui“, a spus Sorin Timiş.

Potrivit acestuia, proiectul prevede amenajarea unei pârtii de schi cu o lungime de 2.800 de metri, plus alte facilităţi care să permită practicarea schiului în condiţii moderne. “Pârtia olimpică va avea o lungime de 2.800 de metri, probabil cea mai lungă din ţară, urmând a fi dotată cu tunuri de zăpadă, instalaţie pentru nocturnă, lac destinat alimentării tunurilor de zăpadă, instalaţie de transport pe cablu, tip telegondolă care ar putea prelua până la 1.800 de persoane/oră, în cazul în care pârtia e foarte solicitată, cât şi alte lucrări care permit funcţionarea întregului complex olimpic. Pe pârtie se vor putea desfăşura competiţii naţionale sau internaţionale, în funcţie de solicitări”, a declarat, Sorin Timiş.

Primarul oraşului Borşa a mai menţionat că proiectul privind construcţia unei pârtii olimpice a fost abandonat după anul 2000 din cauza unor multiple probleme legate de finanţare şi construcţie.

Construcţia primei pârtii olimpice de schi din Borşa a demarat în anul 1940, când membrii unui club sportiv local au început amenajarea pârtiei şi construcţia unei cabane care ar fi trebuit să găzduiască Olimpiada de Iarnă din anul 1948, însă demersul a fost abandonat. A fost reluat în anii ’60, moment în care s-au pus bazele funcţionării actualului complex turistic Borşa şi pârtiei de schi.

Pe durata sezonului hibernal, mii de turişti din ţară, dar şi din străinătate, îndeosebi din Ungaria, aleg staţiunea montană Borşa ca loc preferat pentru schi.

Unul dintre punctele de atracţie a zonei este Cascada Cailor, înaltă de aproape 100 de metri, Parcul Naţional Munţii Rodnei cu flora şi fauna alpină, printre care şi caprele negre, dar şi staţia meteo de pe versantul Iezerul, situată la peste 1.700 de metri altitudine.

Staţiunea montană Borşa şi pârtia de schi, dar şi patrimoniul natural sunt promovate ca destinaţie turistică de biroul de turism al Consiliului Judeţean Maramureş. AGERPRES