Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a semnat, pe 20 mai, contractul de finanţare pentru un proiect în valoare de 8 milioane de euro care prevede modernizarea traficului din oraş.

Potrivit edilului, proiectul Infotrafic prevede un centru de comandă şi control dotat cu o platformă de comunicaţii de mare viteză, de ultimă generaţie, un sistem de prioritizare a transportului public, un sistem de informare a călătorilor care va funcţiona atât la nivelul vehiculelor şi staţiilor, cât şi în mediul online prin aplicaţia mobilă pentru informarea călătorilor, un sistem de monitorizare video pentru creşterea siguranţei, dar şi un sistem de e-Ticketing care va permite achiziţionarea biletelor online, precum şi asigurarea altor metode de plată rapide.

Totodată, în cadrul aceluiaşi proiect vor fi reamenajate 38 de intersecţii, 47 de staţii de călători vor fi echipate cu panouri de informare privind timpul de aşteptare şi liniile disponibile în staţia respectivă, dar şi cu camere video de supraveghere cu rol de creştere a siguranţei călătorilor şi a echipamentelor din staţie, 35 de mijloace de transport în comun vor fi înrolate în sistemul de e-Ticketing, iar alte cinci vor fi echipate cu respectivul sistem.

„Este un proiect extrem de important pentru Târgu Jiu, mai ales că este interconectat cu alte două proiecte de care va beneficia oraşul. Este vorba, în primul rând, despre modernizarea iluminatului public, care prevede, printre altele, asigurarea a 27 de kilometri de fibră optică, folosită atât pentru gestionarea iluminatului, cât şi pentru fluxul de date necesar Infotrafic. Va fi permisă monitorizarea tuturor zonelor de risc, de la parcuri, zone periferice şi până la unităţi de învăţământ. Dispeceratul va cuprinde unităţi mixte formate din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Poliţiei Rutiere şi primăriei, pregătite să intervină foarte rapid pentru rezolvarea problemelor”, a scris, pe Facebook, Marcel Romanescu.

El a adăugat că al doilea proiect cu care Infotrafic este interconectat este cel referitor la modernizarea transportului în comun, care cuprinde sistemul e-Ticketing şi pe cel de monitorizare video a staţiilor de călători.

„Sunt proiecte ample, gândite să modernizeze întreg municipiul Târgu Jiu. Am făcut, deja, cel mai important pas în implementarea lor: avem asigurată finanţarea. Urmează licitaţiile şi demararea lucrărilor. În curând vom transforma întreg oraşul. Este un pas uriaş pe care îl facem pentru un municipiu modern”, a mai precizat Marcel Romanescu. AGERPRES