Cele 73 de şcoli şi grădiniţe de stat din municipiul Oradea vor fi dotate, începând din februarie, cu echipamente de protecţie şi sterilizare a aerului, printr-un proiect cu finanţare europeană, a declarat primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

„Ne pregătim pentru începerea şcolilor – care sper că se va întâmpla pe 8 februarie – prin depunerea unui proiect pe POIM 2014-2020, pe noua axă ‘Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei’ şi vrem să dotăm toate cele 44 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, şi cele arondate acestora, în total 73 de unităţi şcolare din Oradea, cu echipamente de protecţie sanitară necesare pentru ca activitatea didactică să se desfăşoare în siguranţă”, a declarat primarul Birta.

Potrivit acestuia, valoarea totală a proiectului se ridică la 2,8 milioane de euro. Din această valoare se va asigura fiecărei şcoli un pachet care va cuprinde: câte un termometru digital de scanare la distanţă a temperaturii, dozatoare de dezinfectare a mâinilor, baterii lavoar cu senzori, fără atingere, în fiecare grup sanitar din şcoală, dozatoare cu senzori de săpun lichid pentru spălarea mâinilor, rolă cu prosop textil sterilizabil în fiecare grup sanitar, alte materiale de dezinfecţie în clase şi, foarte important, unul sau două aparate de sterilizare a aerului în fiecare sală de clasă, în funcţie de mărimea încăperii.

Primarul Birta a estimat că semnarea contractului de finanţare ar putea avea loc în martie 2021, dar a precizat că achiziţia echipamentelor va putea începe din luna februarie.

„Din punctul meu de vedere, cu siguranţă acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta şi echipamentele vor fi utile atât cât va mai rămâne din acest an şcolar, cât şi pentru anul şcolar viitor. Cred că elevii şi preşcolarii din oraşul nostru vor putea astfel să participe în condiţii de siguranţă la ore, în clase”, a mai spus primarul.

Florin Birta a mai amintit şi un alt proiect depus, în acelaşi context pandemic, de Primăria Oradea pentru dotarea şcolilor cu aparatură pentru cursuri online, pentru achiziţia de tablete, laptopuri, retroproiectoare etc., proiectul fiind în evaluare, urmând să fie semnat contractul de finanţare de circa 5 milioane de euro. AGERPRES