depozit ecologic.jpgJudeţul Vâlcea va avea un nou depozit ecologic de deşeuri şi două staţii de sortare în urma unui proiect european în valoare de aproape 143 de milioane de lei, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea.

„Judeţul Vâlcea, prin Consiliul Judeţean Vâlcea, în calitate de beneficiar, a semnat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, un contract de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 (POS Mediu) ‘Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vâlcea’. Proiectul are perioada de implementare de 37 de luni, iar valoarea totală este de 142.821.343 lei, fără TVA, din care 1.302.249 lei reprezintă contribuţia noastră din bugetul local. În cadrul acestui proiect major, Consiliul Judeţean Vâlcea, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile, a semnat primele trei contracte care vor contribui la realizarea unui management corespunzător al deşeurilor solide din judeţ”, a precizat Ion Cîlea.

În cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vâlcea”, se vor derula zece contracte, din care cinci de prestări servicii, două de furnizare bunuri şi trei contracte de lucrări (proiectare şi execuţie), ale căror rezultate se vor concretiza prin crearea unui Centru de management al deşeurilor în comuna Roeşti – depozit ecologic, staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor.

Proiectul mai prevede crearea a două staţii de sortare, una în municipiul Drăgăşani şi cealaltă în oraşul Brezoi, închiderea a două depozite neconforme, unul în municipiul Drăgăşani şi celălalt în oraşul Călimăneşti, achiziţionarea recipienţilor de colectare a deşeurilor, achiziţionarea de echipamente pentru staţia de compost existentă la Râureni. Potrivit obiectivului general al acestui proiect, investiţia este menită să dezvolte în judeţul Vâlcea o infrastructură de gestionare a deşeurilor conform cu standardele europene, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului şi a condiţiilor de trai.
În judeţul Vâlcea, mai există doar un depozit ecologic de deşeuri, în municipiul Râmnicu Vâlcea, unde este adus gunoiul din municipiu şi zona metropolitană.AGERPRES