Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor pregătesc un proiect major de infrastructură rutieră care are ca obiectiv conectivitatea municipiului şi a Zonei Metropolitane Oradea cu drumurile judeţene şi naţionale din Bihor.
Primarul orădean Florin Birta a prezentat cele cinci obiective de investiţii ale acordului de colaborare dintre cele două instituţii.
„Nu ne dorim să ajungem ca alte oraşe din ţară, sufocate de traficul din oraş. Iar pentru asta trebuie să căutăm noi rute, să oferim alternative traficului din municipiu. Din discuţiile avute cu reprezentanţii comunei Paleu, anual aici se emit circa 300 de autorizaţii de construire, iar în Oradea, în zona de dealuri, circa 500. Astfel, pentru că zonele de locuinţe se dezvoltă şi nu există alte rute, descărcarea traficului se face în Oradea, aglomerând traficul din oraş”, a afirmat primarul Florin Birta.
Prin urmare, proiectul are ca obiectiv realizarea a cinci proiecte de infrastructură rutieră majore ce ar urma să fie implementate în decursul următorilor cinci ani, pentru descongestionarea zonelor centrale, o legătură mult mai bună a oraşului cu zona metropolitană, conexiuni rapide spre arterele majore de transport rutier.
În vederea realizării acestui obiectiv, Primăria Municipiului Oradea va încheia cu Consiliul Judeţean Bihor un acord de colaborare, prin care se urmăreşte asigurarea conectivităţii infrastructurii rutiere şi dezvoltarea serviciilor de transport.
„Ne propunem ca până la începutul anului viitor să avem realizate studiile de fezabilitate pentru toate cele cinci obiective, urmând ca apoi împreună cu Consiliul Judeţean Bihor să identificăm sursele de finanţare pentru realizarea acestor proiecte de infrastructură”, a precizat primarul Florin Birta.
Unităţile administrative din zona metropolitană care vor beneficia de implementarea acestui proiect sunt Oradea, Biharia, Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei şi Toboliu. AGERPRES