Senatorii din comisia pentru administraţie publică au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, o ordonanţă prin care se stabileşte finanţarea pentru anul în curs a Programului “Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti”, astfel încât programul să fie demarat.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ion Andreica, a declarat că Ordonanţa era necesară fiindcă acest program nu a fost inclus în bugetul pe anul 2010.

“Având în vedere data la care programul a fost aprobat în Guvern, în luna martie, finanţarea acestuia nu a fost prevăzută în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale la momentul aprobării Legii bugetului de stat nr. 11/2010, de aceea, prin lege, în procedură de urgenţă, trebuie introdus acest program în bugetul pe programe al ministerului”, a declarat Andreica, adăugând că va fi foarte greu să se găsească banii necesari demarării programului în anul 2010.

“Noi nu am avut alocate fonduri pentru acest program în 2010. Sperăm că prin vânzarea de locuinţe ANL o parte din aceste sume să fie îndreptate către construirea unor alte locuinţe pentru tineri, iar o parte să meargă spre Programul 10 case. Credem că în anul 2010 aproximativ 3000 de locuinţe ANL vor fi vândute. Este important ca în acest an să începem lucrul la aceste case fiindcă de la anul situaţia va fi alta – programul va fi încadrat în bugetul annual”, a mai spus secretarul de stat.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că acest program este unul cu impact naţional, care vizează toate comunele din România, în vederea atragerii specialiştilor pentru a se stabili în mediul rural. “La această oră sunt foarte multe cereri, inclusiv din partea specialiştilor. Cred că sunt 12.000 de astfel de cereri. Toţi primarii din România sunt invitaţi să intre în program. Oricum, programul este extrem de important fiindcă va conduce la creşterea calităţii vieţii în mediul rural, iar specialiştii vor putea beneficia de servicii comparabile cu cele de la oraş”, a mai spus acesta. AGERPRES